17 maj – Norges nationaldag

Idag den 17 maj så är det Norges Nationaldag eller om man säger det på Norska I dag 17 mai, er det Norge sin nasjonaldag.

 

Fakta om Norge:

Norge är grannland med Sverige och även med Ryssland och Finland. Huvudstaden i Norge är Oslo, i landet pratar man norska (bokmål) nynorska. Landet styrs av folket, en demokrati och deras statsminister heter Erna Solberg. Det var lite om Norge, men i den här artikeln så tänkte jag specifik prata om Norges Nationaldag Varför man firar den? Vad är orsaken till det var den 17 maj? Hur man firar den? med mera.

Historia:

Dagen firas för att  Norges prins Christian Frederik  valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814, men lagen blev godkänd av Riksforsamlingen i Eidsvoll dagen innan alltså den 16 maj. Men landet hamnade i ett krig med Sverige så det ledde till överenskommelse i Moss den 14 augusti samma år. Då var Norge tvungen att ändra på grundlagen och ingå en personalunion som innebär att två olika Självständiga stater att dem skulle ha samma statschef med Sverige. Som ägde rum från 4 november 1814 till 1905. Grundlagen fick dock behållas, Så Norge bestod som självständig stat under perioden.

Olika traditioner:

Ett exempel på en traditon är barntåget den har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. I barntågen så är det marscherande musikspelare och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Varje år går det flera tusen i barntåget genom Norge i visa platser i Norge. Barntåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. Sen sjunger man såklart sånger på deras dag, t.ex. Ja, vi elsker dette landet (Norges nationalsång), Norge i rødt, hvitt og blått, Kongesangen, Gud signe vårt dyre fedreland. Sedan

Kläder:

I Norge så är det viktigt att klä upp sig på nationaldagen och det är inte ovanligt att norrmännen nu idag plockar fram sin folkdräkt dagen till ära. Folkdräkterna är färgglada och pyntas med silverspännen som använts i generationer

Av: Oliver Sundberg 7c

Källa:

https://www.visitnorway.se/om-norge/historia-traditioner/norges-nationaldag/

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/norge

https://sv.wikipedia.org/wiki/Norges_grundlagsdag


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *