Nytt och gammalt om semlor

En semla eller som den annars kan kallas för fastlagsbulle och fettisdagsbulle. En semla är en slags bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde. Semlan kan hittas i olika ställen i Skandinavien. Man brukar äta semlor under fettisdagen men också på blåmåndagen och påskfastan. Ordet semla kommer från latinets simila som betyder vetemjöl. En semla på finlandssvenska kan heta småfranska, fralla eller rundstycke. I Skåne och i andra delar av södra Sverige heter bakelsen fastlagsbulle. I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller vanligen sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. Även i Estland är semlan populär och heter vastlakukkel. I Sverige äts det cirka 40 miljoner semlor.  En konstig sak som handlar om semlor är att fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på caféer och konditorier!

 Fettisdag

Fettisdagen är enligt tradition den dagen så man fick äta fet­tisdags­bullar, som är semlor. Fettisdagen var tidigare toppen på den tredagarsfesten då man åt massa semlor inför den 40 dagar långa fastan som börjar dagen efter fettisdagen. Tidigare börjande man äta dem redan på söndagen innan fettisdagen som heter fastlagssöndagen och även på måndagen.

Olika Semlor

Nuförtiden finns det en massa olika sorts semlor, t.ex:

  • Klassisk semla
  • Semmelwrap
  • Saffransemla
  • Semlor med sylt
  • Wienersemlor
  • Hallonsemlor
  • Chokladsemla
  • Prinsess semla
  • Semeltårta
  • Hemlor
  • Semelmilkshake
  • Semlecupcakes
  • Semlelussekatt

Den klassiska semlan uppfanns under 1500-talet. Ingredienser i semlan är  vetebröd, vispgrädde och mandelmassa. Men du kan också ha mjölk till den om man känner för det. Semlan serveras oftast som en efterrätt. Den är väldig mättande!

 

En semmelwrap är en semla som du kan äta när du står och det är just det som är grejen med semmelwrapen. Det är en semla som man hittade på under 2015. Semmelwrappen har exakt samma innehåll som den klassiska semlan med lika mycket grädde, bröd och mandelmassa.

En semla kan ha sylt, populärast är drottningsylt till semlan. Enligt Norge så tycker man att det är godare. I Norge uppskattar många semlor med sylt!

Chokladsemlor är helt vanlig semlor, men det är chokladgrädde istället för vanligt grädde

Princessemlor uppfanns av Markus Ekelund på Thimons konditori i Nässjö. han gjorde att en vanlig semla och en prinsses tårta fick barn! Alltså det är en semla med marsipan utanpå och grädde. Prinsessemlan kom till under semmelsäsongen 2017 och den blev mycket uppskattad.

Recept på klassisk semla:

Du behöver

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
  • Ägg till pensling

Fyllning och garnering

  • 100 g mandelmassa
  • 2 msk mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • Florsocker

Gör så här:

1.Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

2.Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.

3.Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

4.Sätt ugnen på 250°C.

5.Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.

6.Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.

7.Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.

8.Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.

9.Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

Av: Oliver 8C

Källor: http://semmelwrap.se/ http://www.semlor.nu/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Semla http://www.semlor.eu/Nyheter

http://www.ica.se/recept/klassiska-semlor-292482/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *