Allt om SEMLOR

800px-SemlaFlickr

Bild: Semla 

Historia

Semlan har sitt ursprung från Romartiden i Germanien. Romarna hade kommit med en hetvägg (semla i varm mjölk). Det tyska folket hade gjort om namnet till semla, under medeltiden kom semlan till norra Europa. Det ända beviset på att semlan kom till Skandinavien under medeltiden var en målning ifrån 1250. Kungen Adolf Fredrik dog tyvärr efter ätit en hetvägg som slutet på hans festmiddag. Efter dess förbjöds hetväggar men senare byttes ut mot semlor. Många personer skyllde på häxor och svart magi.

Nyheter

År 2015 kom en semmelwrap vilket är ett semmelbröd i en wrap form och kardemumma grädde i. Det finns också en korv med bröd-semlan vilket är ett semmelbröd med grädde, sylt och kolasås som toppings. Men till 2016 kommer en semmelsmoothie! En semla som är mixad av mjölk, grädde och semelbröd. Det är en ny variant av den populära hetväggen ifrån medeltiden.

Recept

Den klassiska svenska semlan bakas oftast av:

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)

Man penslar semelbullen med ägg innan gräddning. Fyllningen är 100g mandelmassa och garneringen är 2dl vispgrädde och florsocker.

Källor:

Av: Melvin Rismark

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *