Är framtiden redan här?

Bild: Public domain, Fåret Dolly

Är framtiden redan här?

Faktum är att framtiden redan funnits i två decennier! Den första kloningen på ett däggdjur var det omtalade fåret Dolly som föddes upp på University of Edinburgh Ian Wilmut, Keith Campbell och deras kollegor på Roslin institutet som tillhör University of Edinburgh. Tyvärr så drabbades hon av lungcancer 2003 då hon fick en virusinfektion vilket ledde till att den enda utvägen var att avliva henne. Dolly var ett mirakel under slutet av 90-talet och början av 2000-talet.

Hon är fortfarande omtalad nuförtiden men forskarna vill uppnå större kloningar och förverkliga dem. Forskarna är inte de enda som vill försöka att klona på människor. Barnlösa vuxna eller ett sterilt par skulle hellre kunna tänka sig att klona sig själva för att deras barn ska få deras arv. Den tanken kan låta bättre för vissa par eftersom att de kan få känna att barnet är deras.

Personligen så tycker jag att kloning låter och är som en futuristisk upptäckt och att den här kunskapen kan komma till användning för att hjälpa vissa familjer. Men samtidigt så finns det de personerna som anser sig vara synska och kan förutspå att ”kloningen bara kommer att tillföra massvis med problem och Putin kommer att skapa enorma arméer för att utplåna allt liv på jorden!” De som tror att kloning kommer att leda till att vi kommer att leva i en sorts science fiction värld där alla kloner går runt i vita dräkter, vita hjälmar och bär runt på en ficklampa som lyser i alla regnbågens färger. Jag kan på sätt och vis förstå hur de tänker men ändå, seriöst?

Kloning är fortfarande en väldigt ny upptäckt vilket gör att man just nu endast kan skapa genetiska kopior av barn men inte av vuxna. Inom sinom tid så bör det gå att kunna göra genetiska kopior av vuxna människor. Men för tillfället så får vi helt enkelt bara nöja oss med små bebisar och djur. Så Putin kommer att vara begravd långt ner under jorden innan han får tag på den teknologin!

 

Av: Leo Eriksson 9A

Källor:

http://henrikbranden.se/svara-fragor/etik-klona-manniska/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dolly_(f%C3%A5r)

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolly_(sheep)

 

 

 

 

 

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *