Bakom Melodifestivalen

 

Nu har Melodifestivalen avslutats och Benjamin Ingrosso har vunnit och vi här på södrabladet är mycket nöjda att han vann! Men det många vet är vad som behövs och vad som händer bakom Melodifestivalen. T.ex. Vilka låtar får vara med? Vad lägger de mest tid på?  Vi på Södrabladet har fått chansen att ställa de här frågorna till dem som jobbar bakom melodifestivalen.

Vad är det första SVT gör när de ska påbörja arbetet med melodifestivalen? Kanske  det är många som undrar och det först de gör är att de utlyser årets tävling alltså att det är dags att skicka in låtar. Vilka låtar får så vara med och hur väljs dem ut? Jo, det är 14 låtar som utses av en oberoende jury på 16 personer, sedan bestämmer svt själva 14 låtar för att lägga till det som de tycker saknas utifrån juryns val.

Inom allmän tv så är Melodifestivalen SVTs största program, efter det kommer Vasaloppet och valbevakningen. Det är alltså väldigt viktigt att programmet blir så bra som möjligt. Vad är då det viktigaste när man ska göra ett stort familjeprogram? Jag frågade Anette Helenius, som jobbar med Melodifestivalen och hon sa: ” att det måste genomsyras av värme och glädje. Det får inte finnas något tråkigt och det måste finnas något som alla kan ha åsikter om. Det värsta vi kan råka ut för är att vi inte längre berör och blir ointressant”.

Hur mycket folk behövs det för att göra  Melodifestivalen? Från början är det bara Christer Björkman och Anette Helenius som planerar allt, under hösten är det cirka 30 personer på redaktion och under själva turnén cirka 150 personer.

Vad är det svåraste under arbetsprocessen? Det svåraste inom denna produktion är det man inte kan förutse, det vill säga när en stor mediehändelse förekommer som får konsekvenser i Mello t.ex när Anna Books bidrag var tvungen att diskvalificeras ur tävlingen på grund av att hennes låt har spelat i ett annat land.

”Att få ihop ett bra startfält med en bredd av musikgenre, varierat urval av artister samt att bygga unika nummer av de tävlande bidragen som passar tv.” säger Anette när jag frågor om vad de lägger mest tid på.

Varje år så utvecklar svt melodifestivalen och i år så har de utvecklat massor, t. ex. att öka känslan av att det dem sänder är live, direktsänt, här och nu och att vad som helst kan hända. ”Det vi vill motverka är att vi uppfattas som för perfekta och som att det nästan är inspelat på förhand” säger Anette.

Vad händer exakt efter Melodifestivalen? Då förbereder de det vinnande bidraget till Eurovision. Det är andra förutsättningar och numret behöver anpassas efter eurovision scen, kamerauppsättning och ljusrigg. Ibland behöver de lägga till eller eller ta bort något i numret. ”Vi går helt enkelt in i replokaenl igen.” enligt Anette.

Skriven av Oliver Sundberg 9C

Källor: Intervju med Anette Helenius som är Projektledare på SVT


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *