Cuphead, Don’t Deal With The Devil

Efter 2 års väntan sen den visades upp på Microsofts press konferens  på E3 2015 så släpptes Cuphead, Don’t Deal with the devil på fredagen den 29 september till Xbox One och till Windows 10. Det är ett ”Run and Gun” spel där du spelar som Cuphead och Mugman som förlorade ett vad med djävulen och nu måste de strida för sina själar. Det som skiljer spelet från många andra är dess stil. Den är nämligen ritad som en gammal tecknad serie.

Det nya spelbolaget MDHR:s första spel ”Cuphead” blev en succé bland TV-spelare värden om, med sin gammalmodiga men väldigt snygga stil som liknar gamla tecknade Mussepigg filmer på 1930-talet. Allting är ritat för hand i början och sedan animerat in i datorer där dem sköter resten. När man spelar känns det nästan som att man är med i en sådan film. Men fastna inte för mycket på den snygga stilen för då är det försent. Cuphead är nämligen ett väldigt utmanande och fartfyllt spel. När man kommer in i banorna så nästan slängs det fiender på dig så det gäller att vara beredd.

Spelet innehåller tre olika sorters banor:

  • plattformsbanor,  där massor av fiender försöker stoppa dig från att ta dig till slutet. Det är under de banorna där du kan få mynt.
  • Mausoleumbanor där du skyddar en urna från spöken som du besegrar genom att parera (du parera genom att hoppa på dem).
  • Bossbanor och det är dem du kommer att spendera det mesta av din tid på. Målet med banorna är att besegra bossen och det bör du göra snabbt eftersom att ju mer du skadar bossarna desto starkare blir dem. De har också en massa trix i rockärmarna som kan göra dig galen. En av de första bossarna som är en stor, blå, söt slemboll som ser väldigt harmlös ut i början, men låt dig inte luras…

Det värsta med att dö i Cuphead är att man får game over skärmen som visar hur långt man kom till att besegra banan/bossen. Det låter som en bra idé eftersom att du kan du se hur bra du var och att ifall du gör bättre nästa gång så kan du komma längre eller vinna men istället används game over skärmen som ett sätt att säga ”du var så här nära att klara det men du sumpade det”. Det är ett av skälen till att det Cuphead är ett så svårt spel eftersom att den förstör moralen.

I vissa banor kan man samla på sig mynt som man sedan kan använda i spelets affär ”Pork Emporium”. Där kan man köpa power-ups som andra sorters ”Shots” som t.ex ”Spread” (Skotten är fler men ger mer skada), ”Chaser” (Jagar fiender men gör mycket mindre skada) och ”Roundabout” (Åker fram och tillbaka som en bomerang och gör mer skada när den åker tillbaks) och ”Charms” som ”Smoke Bomb” (Man teleporterar sig), ”Heart” (Man får ett extrahjärta) och ”P.Sugar” (Första Parryn är automatisk). Det är bra att tänka lite på vad man vill ha för  Power-Ups på de olika banorna. På banor där man springer ifrån något kanske man vill ha Power-Ups som gör att man skjuter bakåt medans på andra kanske man vill ha Power-Ups som gör att man ger så mycket skada som möjligt.

När du spelar Cuphead måste du komma ihåg några viktiga mekanismer, ”Super Art”, ”Parry” och ”Lock”. Super Art är din special-attack som du använder när du har vända kort. Super Arts varierar med vilket ”Shot” du har. Men när du har fem vända kort så kan du använda starkaste Super Art. Då finns det ”Energy Beam”, då sprutar du ut en stor stråle på dina fiender, ”Invincibility”, då tar du ingen skada för en liten stund och ”Giant Ghost”, då skapar du ett stort spöke som flyger runt och ger skada till fienderna. Du laddar upp din Super Art genom att göra skada på fiender och att använda ”Parry” på attacker.

Ibland kan det vara lite för mycket attacker från fienden och svårt att undvika, men leta då upp rosa föremål för dem kan du använda ”Parry” på. Då tar du inte skada av attacken och du laddar snabbare upp din Super Art.

Lock är inte så speciell men den kan vara väldigt användbar. Den gör att du inte kan gå någonstans men du kan sikta åt alla håll vilket inte går ifall man inte använder den.

Cuphead är nu ute och du kan skaffa det för 19,99€ på Xbox One och PC. Men kom ihåg. Spela inte med djävulen.

Vi ger detta spel i Gameplay: 9 av 10 Walt Disneys

Vi ger detta spel i Story:4 av 10 Hela Koppar

Vi ger detta spel i Stil:8,5 av 10 Bläckbehållare

Av:Carl Severien och Gabriel Fägerskiöld

 

Källor: Youtube, StudioMDHR Blog, Cuphead wiki


Prenumerera på nya blogginlägg
One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *