De Fem Mest Kraftfulla Jordbävningarna

State_Highway_287_slumped_into_Hebgen_Lake

Bild: public domain, skador efter en jordbävning i Yellowstone

En jordbävning är när två kontinentalplattor slår in i varandra och bildar friktion som gör att jordskorpan vibrerar och skakar. Det kan även orsaka en sådan kontinentalkrock under vatten och det blir en så kallad tsunami (jättevåg).

#5 Kamchatka 1952 en skala på 9,0 magnitud

Halvön Kamchatka ligger längst öster ut om Ryssland och har ett kallt klimat då havskusten kyler ner staden. En dag 1952 kände man marken skaka, det var som värst innan 13 mil från kusten då kontinentalplattorna ligger i havet. Invånarna förstod att en tsunami var på väg så de flydde till bergen, de var helt rätt. En liten tsunami (runt 18 m) välde över staden och just när alla trodde det var över kom det inte bara en, utan två överaskande över staden. Det är inte säkert men man tror att kring 2 300 personer dog. Tsunamin sträckte sig över hela vägen till Hawaii och Nordamerika, tsunamin var dock bara lite över 1 m när den nådde Nordamerika men den orsakade lite mer skada i Hawaii då den dödade några kor och tog med sig några hus på vägen.

#4 Tohoku, Japan 2011 en skala på 9,0 magnitud

Den 11 mars 2011 fick invånarna besked från regigeringen att en stor jordbävning väntades men den var mycket starkare än förväntat. Det var som tuffast för Tohoku vilket ligger bara 7 mil från plattorna. Stillahavsplattan reste sig upp 20 till 40 m och orsakade massiv skada på Japan. Den orsakade väldig skada på havsbotten vilket orsakade en tsunami. Tsunamin var mycket högre än förväntat då på vissa ställen den bara var kring 7 m hög och andra över 30 meter. Över 15 800 personer dog och 45 000 byggnader raserades och 144 000 byggnader skadades. Tsunamin och jordbävningen gjorde en läcka i kärnkraftverket vid Fukushima som släppte ut radioaktiva ämnen både i vattnet och i luften.

#3 Indiska Oceanen 2004 en skala på 9,1 magnitud

 Tidigt på morgonen den 26 december 2004 drog den Indiskaplattan över Burmaplattan vid Indonesiens ände söder Indien och Kina. Vattennivån höjdes med några meter och vattnet rörde på sig i en hastighet runt 100 s vilket orsakade en kraftig tsunami. Invånarna i Sydostasien kände jordbävningen och som värst var det i Ache-provinsen som ligger på Indiskaplattan. Mindre än en halvtimme tog det för tsunamin att slå till i Ache-provinsen. Det var här den slog till som hårdast då invånarna inte hann att ta sig till högre mark. 170 000 personer dog bara i Ache-provinsen. Ön Simeulue klarade sig oväntat bra då den bara låg några mil ifrån plattonars rörelse. På grund av deras höga erfarenhet om tsunamis hann dem att skynda upp till säker mark. Inom några timmar drev tsunamin över Indiska havet och slog till i Sri Lanka, Thailand och Indien. I Sri Lanka dog ca 35 000, Indien 18 000 och i Thailand kring 8 000. Denna förödelse kallas för Sumatra-Andamanjordbävningen.

#2 Långfredagsskalvet, Alaska 1964 en skala på 9,2

Under hundratals år har Stillahavsplattan försökt att pressa sig under Nordamerikaplattan fast under den 27 april (långfredagen) släppte Nordamerikaplattan taget och den trycktes upp. Fyra minuter tog det bara för plattan att spreta sig åt alla möjliga håll och tryckte upp städer som sänkts och sänkt städer som höjts. Det var som värst vid Alaskas kust då i Anchorage var det värst då marken slets i bitar. Bara 9 personer dog. Det kändes även i flera städer runt om i Alaska. I Turnagain Heights förstördes 75 hus. Alaska är väldigt glesbefolkat så det var inte många som omkom. Så klart så kom det en tsunami och den dödade ungefär 12 personer i Kalifornien och i Oregon dog det 4 personer.

#1 Stora jordbävningen i Chile, 1960 en skala på 9,2

Morgonen den 21 maj åkte Nazcaplattan ned under stillahavsplattan och orsakade en jordbävning i Chile. Nazcaplattan rör sig snabbast av alla kontinentalplattor i värden. Först på morgonen kom en jordbävning med 8,0 magnitud. När folket trodde de var säkra kom det ytterligare en jordbävning med en magnitud på 7,3, efter det kom en till med en magnitud på 7,8. Invånarna kände att det inte var säkert att vara inomhus då de trodde att husen skulle rasa då 65 % av husen gick sönder. De tidigare var bara förskalv till det fjärde. Den kom med en magnitud på 9,2! Det är den kraftfullaste i historien. Den orsakade en sjö (Lago Riñihue) att brista. Översvämningen påverkade runt 100 000. Tsunamin kom några timmar efter den sista jordbävningen, den första vågen var 8m hög och den andra runt 10m. Det rapporterades att 25m höga vågor hade slagit till. Vågorna förstörde mycket; elektricitet, dricksvattnet, hus och många liv. Hur många som dog är inte säkert. Tsunamin slog också till hårt i Hawaiis öar, en av dom (Hilo) drabbades som hårdast. Den dödade 61 pers.

Källor: http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-5-kraftigaste-jordbavningar/

Av: Melvin 7c


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *