Drottningens 73:e födelsedag

 

Att lära sig mer om Sveriges drottning är ganska intressant att känna till om eftersom att hon har en ganska unik bakgrund som de flesta troligen inte kände till.

Drottningen fyller 73 år vilket gör detta till hennes 40:e år som regerande drottning i Sverige. Silvia har ursprung från både Brasilien och Tyskland, vilket låter rimligt eftersom att ”Silvia” är ett brasilianskt namn. Hennes pappa, Walther Sommerlath, var en tysk affärsman som oftast blir igenkänd för sitt långvariga medlemskap i det tyska nazistpartiet. För vissa så kan det komma som en chock att våran egna drottning har kopplingar till nazismen. Självklart så betyder inte det att hon kan ha samma åsikter som hennes far.

Hon gifte sig med Carl Gustaf XVI (16:e) den 19:e juni 1976 då hon officiellt blev Sveriges drottning. Det tog 4 år för Silvia och Carl att förstå att de passade tillsammans. 1972 var det året som de träffades för första gången, då Carl Gustaf fortfarande var kronprins, under de olympiska sommarspelen i München.

Det som många inte vet är att Silvia behärskar sju olika språk: svenska, tyska, franska, portugisiska, franska, engelska, spanska samt teckenspråk. Att ha ett mångsidigt språkval att välja mellan kan komma lätt till hjälp om man är kung eller drottning om man ka ha kontakt med andra länder.

Men man kan själv välja att fira drottningens födelsedag den 23:e december genom att hälsa henne på Skeppsholmen klockan 12:00 på förmiddagen. Det är inget annat speciellt med hennes födelsedag än att hon fyller år dagen innan julafton. Dock så var kungens 70-års dag mycket större eftersom att födelsedagen höll på i en hel vecka! Flera kungligheter från hela Europa kom för att fira hans födelsedag som firas den 30:e april.

Av: Leo Eriksson

Källor:

http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/2015/aktuellt2015/hmdrottningensfodelsedag.5.62bcead5151c413603ec.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Drottning_Silvia

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *