En sagostund om dagen…

Det är i stort sett ett faktum att ökad läsning bara har fördelar. SVD hänvisar i sin artikel ”Att lära sig läsa förändrar hjärnan” till studier som visar på att läsning påverkar både minnet och ens abstrakta tänkande.

Trots det sjunker antalet aktivt läsande människor i Sverige och vi har halkat ner till medelbetyg i internationella läsundersökningar.

Om det här ska ändras så att Sverige kan ta del av fördelarna av att vara ett ledande land i läskunnighet måste så många som möjligt bidra till att öka intresset i läsning, speciellt föräldrar.

Vissa tycker att läsandet bara är tråkigt och låter hellre både sig själva och sina barn slösurfa på till exempel sociala medier på mobilen innan de somnar, men hittar du en bok i en genre som kan intressera både dig och ditt barn (ett bra exempel vore Hobbiten, en fantasybok som är lämplig för de flesta barn över sju, men fortfarande kan vara intressant för dig som förälder) så blir läsandet inte bara ett monotont ”måste” utan ett tillfälle för dig att skapa en bättre relation med ditt barn. Inte bara när ni läser utan även när ni t.ex. pratar om det ni läst tillsammans. Dessutom har studier av till exempel Brigham and Women’s hospital i Boston visat användning av mobilen innan man går och lägger sig påverkar ens förmåga att somna på kvällen.

Möjligheten till en mer läskunnig och framgångsrik befolkning börjar hos er, föräldrar. Läs mer för era barn!

-Läsfisk


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *