EU-parlamentariker möter elever från Södra Ängby skola

Bild: Mailene Rollvén På besök i Europahuset

Den 20 januari åkte elevrådet på Södra Ängby Skola till Europahuset som ligger på Norrmalm i Stockholm. Sex andra skolor var också där och vi skulle få träffa två st politiker och ställa två frågor per skola till dem. Som tur vad så hade skoltidningen två stycken utsända journalister så att ni läsare också får uppleva den här resan!

Det började att vi klockan 8.00 på fredag morgon samlades vid Islandstorget och tog tunnelbanan till Hötorget. Därifrån var det en fem minuters promenad till Regeringsgatan 65 där Europahuset ligger. Inuti huset så fick vi stå och vänta ett litet tag, men sen fick vi gå in och sätta oss i ett rum som såg ut som ett väldigt stort klassrum. Det kändes nästan lite som var på en presskonferens, fast utan alla kameror och tv-reportrar. Längst fram stod Anna Maria Corazza Bildt (M) och Jakop Dalunde (MP) som var förberedda på att svara på alla 14 frågor. Här kommer en sammanfattning av det mest intressanta svaren.

Fråga – Varför är inte alla flyktingar välkomna i Europa? Varför skickas flyktingar från Afghanistan tillbaka dit?

Jakop – Om jag fick bestämma så skulle alla ha helt öppna gränser, men så är det inte. I Sverige (och EU) är det så att om man fruktar för sitt liv får man stanna, som om man t.ex. bor i krigsområde eller där IS-bombar regelbundet. Flyktingar som kommer för att de är fattiga skickas däremot tillbaka.

Anna – Det tar ju en väldigt lång tid att kolla igenom ens bakgrund och om man har rätt att stanna, så vi kollar bara de som flyr från livsfara. Om vi tog in alla skulle det ta för lång tid. Framför allt ekonomiska immigranter kan komma hit på andra sätt.

Fråga – Vilka är de största miljöhoten inom Europa och hur tycker ni vi ska stoppa dem?

Jakop – Det är framför allt att det är billigare att köpa och göra miljöfarliga saker, som att åka bil och flygplan framför tåg till exempel. Just att vi åker mer tåg skulle stoppa miljöhoten väldigt mycket och jag tycker att vi borde satsa mer på det.

Anna – Jag tror det är viktigast att vi genomför Parisavtalen helt och hållet. Det målet är bra och till för att vi ska klara av alla miljöutmaningar i framtiden. Vi måste också förändra attityden om miljöproblem.

Fråga – Hur ska vi stoppa kriget i Syrien och hjälpa de civila?

Jakop – Det vi måste göra är att stoppa kriget genom eldupphör, vi kan inte fortsätta kriga. Det är Ryssland som är boven i kriget, utan de skulle nog det vara slut för länge sedan.

Anna – Det finns ingen quickfix på det här problemet. Vi måste stoppa Ryssland från att vara med i kriget. Våld skapar mer våld och kommer inte få slut på kriget. Det finns en stor kampanj som stödjer detta *Visar upp en skylt där det står #EndViolence against #ChildrenOfSyria*. Jag tycker definitivt att ni borde stödja den!

Det var en väldigt intressant och rolig resa. Man fick lära sig mycket och fick dessutom gratis lypsyl, vilket gjorde många glada. Vi hoppas att vi får åka dit igen nästa år!

Av: Albert 7B


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *