Filmtips inför Halloween

Här kommer några tips på riktigt läskiga filmer till halloween, bara för dem som vågar!

1: The Shining, (1980)

The Shining är en klassisk skräckfilm som handlar om Jack, en nykter alkoholist och misslyckad författare, tar ett jobb på ett avlägset hotell i klippiga bergen som vaktmästare under vintermånaderna. Han kommer dit med sin fru och son. Han hoppas på att skriva en bra bok men snart märker han att hotellet besitter onda krafter. Citatet ”here comes Johnny” kommer från denna film.

2: Poltergeist, (1982)

Filmen kretsar kring familjen Freeling, en helt vanlig familj som bor i ett hemsökt hus. Andarna är speciellt intresserade i familjens yngsta dotter Carol Anne.

3: It, (1990)

Filmen är baserad på Stephen Kings bok. Den handlar om Pennywise, en skepnadsskiftare som i detta fall är en clown. Pennywise skrämmer människor, speciellt barn genom att b.la. ta sig in i deras drömmar. Han överlever på rädsla och färskt kött. Filmen kretsar om Georgie, hans storebror Bill och hans kompisar. 2017 kom det en ny version, som går på bio nu.

4: Omen, (1976)

Omen handlar om makarna Thorn och hur deras dödfödde son, utan deras vetskap byts ut mot ett barn vars mamma dog. Barnet som sedan får namnet Damien är inte som alla andra och den som försöker avslöja hans hemlighet kommer dö en smärtsam död.

5: Barnhemmet, (2007)

En kvinna flyttar tillbaka till barnhemmet där hon bodde som barn med sin man Carlos och sin son Simón. Allt går bra först ända tills Simón får en ny vän.

 

För der som inte gillar skräck, kommer här några filmer som inte är lika läskiga:

1: Familjen Addams (1991)

Familjen Addams är en rolig klassiker om en bisarr familj som urskiljer sig från mängden helt omedvetna om att det uppfattas som udda. Filmen handlar om en enda stor halloweenfest med smink och läskiga detaljer.

2: Ghostbusters (2016)

Ghostbusters handlar om Erin Gilbert, Abby Yates som har skrivit en bok om spöken när de var yngre. Erin har slutat tro på spöken och hittat ett nytt jobb. En Dag när hon ska förbereda en presentation så får hon reda på att Abby har lagt ut boken så man kan köpa den och skrivit under med Erins namn också. Det förstör hennes rykte och hon får sparken.  Där träffar hon Jillian Holtzmann som hjälper Abby. Erin hjälper till med några spök-fall då hon träffar den fjärde ghostbustern Petty Tolan som hjälper dem under jakten på spökena.

3: Trollkarlen från OZ (1929)

Trollkarlen från OZ är en gammal klassiker från 1939. Den handlar on Dorothy som en dag råkar ut för en tornado som gör att hon hamnar med sin hund Toto i landet OZ. Dorothy får veta att den enda som kan hjälpa henne är trollkarlen från OZ. Resan till trollkarlen träffar hon fågelskrämman, Plåtmannen och det fega lejonet som alla hade en svaghet/problem som behöver fixas.

4: Casper (1995)

Casper ett litet spöke som inte vill skrämmas. Han dog för att han varit sjuk och då blivit ett spöke. Innan han dom levde han på godset Whipstaff Manor för riktigt länge sedan. Men nu är han godsets spöke. År senare får arvtagerskan Carrigan får godset efter sin far. Hon fattar snabt att det spökar och anlitar ”spökterapeuten” doktor Harvey för att få bort casper och tre andra spöken Stinkie, Stretch och Fatso som bor med Casper. Harvey kommer till godset med sin tonårsdotter Kat eftersom att hans hustru precis dött. Hon har inga vänner eftersom hon och hennes pappa alltid flyttar. Casper och Kat blir vänner och hela filmen är i stort sätt äventyr, humor.

5: ET (1982)

Filmen handlar om den ensamma kvarglömda rymdvarelsen ET som fastnat på Jorden. Han får hjälp av Eliot en pojke som bor där. Deras vänskap växer likaså gör ETs längtan hem. Filmen är ett äventyr som handlar om vänskap, förtroende, hemlängtan, samarbete och utanförskap.

Av: Jolina 8C  och Emelie 8D

Källor:

http://veckorevyn.com/livsstil/9-riktigt-bra-halloween-filmer-for-dig-som-inte-gillar-skrack/

http://veckorevyn.com/livsstil/23-halloween-filmer-som-garanterat-kommer-skramma-skiten-ur-dig/

http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=21111&type=MOVIE&iv=Story


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *