Gänget bakom 22 kvadrat i P3

Foto av William Spetz, 22 kvadratgänget

I den här artikeln så har jag gjort en intervju med Hampus Nessvold, Linda Ulfhielm och även William Spetz som gör podcasten, ”22 kvadrat” i P3. Frågorna handlar både om podden och om dem. Deras podcast går på söndagar 11.03 i P3

Kort beskrivning? Enligt William så är podden en manusdriven situationskomedi, som handlar om tre kompisar som bor ihop. han, Linda och Hampus och i varje avsnitt möter de nya (ilands)problem. Medan Hampus beskriver podcasten, så säger han att de spelar sina alter egon och att de bor ihop, med alla utmaningar som det innebär. Linda säger att programmet går ut på att de driver med situationer som kan uppstå under sådana omständigheter och  att de driver med sig själva.”Huvudkaraktärerna är ju förhöjda versioner av oss själva. Hampus är pedant och vill ha ordning och reda på allting. William är konflikträdd och inställsam. Linda har humörsvängningar värre än en berg och dalbana och är bekräftelsesökande.” säger Linda när jag frågar om karaktärerna.

Hur började ni med podden? När jag frågade detta så fick jag ett liknande svar av alla tre, Hampus svarade ”Vi ville jobba tillsammans för att vi älskar varandra och är bästa vänner”. En annan anledning var förstås även att de fick ett erbjudande om att arbeta fram ett humorprogram.

Hur lång tid tar det egentligen att spela in ett avsnitt?Oh, det är väldigt olika. Vissa avsnitt sätter vi igång väldigt fort med, andra tar väldigt lång tid. Allt handlar om dagsform och hur avancerat manuset är. Behöver vi spela in utanför studion eller kan vi hålla oss inne? Behöver vi statister eller är det bara vi? Etc.” säger Hampus. Linda säger att manusskrivandet är det som tar längst tid. Men att spela in ett avsnitt kan ta alltifrån 45 minuter till flera timmar, William håller med.

Något ni vill utveckla med podden eller är ni nöjda? Vi vill alltid utveckla den och göra den bättre. Vi skulle vilja vara noggrannare när vi spelar in, och ha mer tid. Det kanske vi kommer kunna ha i framtiden. ”Jag personligen vill utveckla podden ännu mer.” säger Hampus som även tänker sig att karaktärerna skulle kunna hamna i parallella situationer och alltså  inte alltid vara i samma rum och situation. ”Vi försöker hela tiden överträffa oss själva och göra bättre och roligare manus för varje gång.” säger Linda

Vad är det bästa med podden? William säger mycket saker om praktiska grejer som till exempel att verkligen att jobba snabbt men sedan att bara leva ut med sina bästisar. Hampus tycker att gemenskapen de får av att spela in avsnitten uppe i Umeå. Linda tycker att det bästa med 22 Kvadrat är att hon får göra programmet med sina allra bästa kompisar. ”Det är en sån lyx att vi får jobba och umgås på samma gång, det känns som att vi leker liksom. Vi har verkligen så himla kul.”

Vad är det svåraste med att göra en podd? Alla håller med att det är jobbigt att komma på nya idéer till podden. Hampus tycker det är alltid en ständig kamp och panik för honom att sätta sig med tomt blad och behöva fylla på, men på något konstigt sätt lyckas så säger han att han ändå alltid få ihop det.

Vad är era bästa tips till dem som vill starta en podd? Tänk längre säger Hampus och säger att man ska undvika göra typen av ”Vi är två kompisar som vill starta en podd och prata om allt mellan himmel och jord”. Den typen av poddar finns redan menar han. William menar att man ska hitta ett ämne, tema eller ett sätt att göra det på som man tycker är roligt på riktigt. Man ska inte tänk på vad andra gillar eller vill ha. ”Om ni brinner för det ni gör så kommer det märkas och det kommer göra allt bättre.” säger William Spetz. ”Kör er grej och var inte rädda för att sticka ut och vara unika, det är bara bra.” säger Linda.

Vilket är ditt favoritavsnitt? ”Jag gillar speciellt mycket ett avsnitt som släpptes i november, när karaktären Sofia föder barn.” säger Hampus. Linda tycker att det är svårt att välja men hon tycker branden är bra. ”Jag skrattade så otroligt mycket på inspelningen.” säger William och det avsnittet som han gillar är när han när dem blir tagna som gisslan.

Skriven av Oliver Sundberg 9C


Prenumerera på nya blogginlägg
One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *