Halloweens historia

Högtiden Halloween har ett ursprung på Irland, men delvis också Skottland. Det var en Keltisk festival som innebar att man tog avsked från sommaren. Då hette högtiden ’’Samhain’’ som betyder sommarens avslut.

Ordet Halloween dök upp på 1500-talet. Det är en förkortning av engelskans ’’All-Hallow-Even’’, vilket är kvällen innan Allhelgonadagen, på engelska ’’All-Hallows-Day’’.

Högtiden fick ett stort uppsving när irländare tog med sig traditionen till Amerika ca 1840.Nu firas Halloween på platser över hela världen.

Den mest kända symbolen för Halloween är pumpalyktan, eller ’’Jack O’Lantern’’ som den heter på engelska. För att göra en pumpalykta så tar man en stor, orange pumpa, gröper ut allt innehåll, och skär ut ögon, näsa, mun och tänder. Sedan skär man ett hål i pumpans huvud och stoppar ner ett ljus, och VIPS så har du en pumpalykta!

I Sverige har vi inte firat Halloween särskilt länge. Traditionen startade på 1990-talet men fler och fler väljer varje år att vara med och fira högtiden.

Halloween behövs nog trots allt för att lysa upp våra dagar när det är som mörkast och kallast.

Av: Didrik 8B och Aleksandra 8A

Källa: http://www.halloween.se/

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *