Hur går det amerikanska valet till?

Det Amerikanska valsystemet – hur funkar det egentligen?

Valet i USA. Krångligt, komplicerat och med väldigt annorlunda president kandidater. Många vet väldigt lite om presidentvalet, så jag tänkte att jag skulle reda ut lite om hur det fungerar och på vilket sätt presidenten blir vald.

• Elektorerna
Varje stat har ett antal elektorer, antalet beror på hur många som bor i staten. T.ex. Kalifornien har 55st elektorer eftersom det bor flest personer där, medan stater som Montana, Wyoming, North och South Dakota och Alaska bara har 3st elektorer eftersom det inte bor så många människor där. Elektorerna är som representanter för staten, och röstar på något av de två partierna. Så tekniskt sett så är det inte väljarna (det vanliga folket) som väljer president. Dock så väljer elektorerna den kandidaten som har fått mest stöd i det distriktet, så det baseras ju inte helt på elektorerna själva. Om majoriteten av elektorerna i en stat röstar på ett parti så får det partiet rösten från alla elektorer i staten. Det är därför det är viktigare att vinna stora stater med många elektorer. Sedan, när alla elektorer har röstat, så avgörs det och det parti som först får 270 röster (från elektorer såklart) vinner!

• Demokraterna
Ett av de 2 partierna är demokraterna, det mer vänstra av dem (åsiktsmässigt) och republikerna, men båda är fortfarande mycket mer höger än t.ex. Moderaterna från Sverige. Partiets ideologi är ungefär att alla ska ha det lika bra, fattig som rik, och jobbar därför för saker som vård och utbildning för alla, lika lön för män som kvinnor, skärpta vapenlagar och högre löner. Demokraternas presidentkandidat är Hillary Clinton och nuvarande president, Barack Obama, är demokrat.

• Republikanerna
Det andra partiet heter Republikanerna och är sett som mer höger eller konservativ. De tycker att USA ska vara mer fritt och vill därför t.ex. ha inte lika mycket vapenlagar och minska skatterna. Partiets första president var Abraham Lincoln år 1800 som numera är en väldigt känd president genom tiderna. Republikanernas presidentkandidat är Donald Trump.

Nu hoppas jag verkligen att du har fått en bättre uppfattning av det amerikanska valet och att du förstår kanske lite bättre av hur det går till.

Journalist: Albert Ahnfelt

Källor:

https://www.democrats.org/about/our-party
https://en.wikipedia.org/wiki/Electoral_College_(United_States)

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/sa-fungerar-det-amerikanska-valsystemet

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *