Jul – tips och recept!

Hur bygger du ihop ett pepparkakshus på bästa sätt?

Vill du bygga ett pepparkakshus utan att bränna dig och är trött på att huset ramlar ihop eller inte sitter fast för man är för långsam kan du kolla in här!

Det jag har läst på nätet så har folk rekommenderat att använda kristyr eller att smälta socker med det folk har problem med är att sockret stelnar snabbt. Och eftersom folk tröttnar på det så börjar de använda snabblim för att limma ihop huset för de blev ändå dammiga och gick inte och äta. Jag använder smält choklad och det är både gott och det funkar jättebra, annars om man vill använda kristyr funkar det bra men det tar för lång tid för den och stelna. Så om du gillar choklad och gillar pepparkakshus, så är mitt tips och använda choklad.

Pepparkakor, veganskt recept:

Ingredienser: 

300g         mjölkfritt margarin

5 dl           strösocker

1 dl             mörk- eller ljus sirap

2 msk         malen ingefära

3 msk         malen kanel

2 msk         malda kryddnejlikor

4 tsk           stött eller mald kardemumma

 1 msk         bikarbonat

 2 dl             vatten

 1½ dl         vetemjöl (900g)

Instruktioner:

Rör rumsvarmt fett, socker och sirap smidigt. Blanda i kryddorna och bikarbonat och tillsätt sedan vattnet och det mesta av mjölet. Och knåda ihop till en fast deg. Det går bra att göra degen i matberedare men då får bara en halv sats åt gången plats. Tillsätt då allt från början, margarinet kallt och skuret i kuber, också nu sparar du en del av mjölet för att knåda in vid utbakningen. Låt degen vila övertäckt i kylskåp i minst 1 dygn.

När det är dags att baka ut degen delar du den i mindre bitar och kavlar ut den mycket tunt, nästan så tunt det bara går. Mjöla kavel och bakbord och vänd degen ett par gånger. Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader i 4-5 minuter.

Receptet kommer från:

http://www.vegankrubb.se/tant-harriets-veganska-pepparkakor-vegansk-jul-10-dec/

Lyxiga lussebullar

Om du vill ha goda och saftiga lussebullar, följ detta recept:

75 g jäst, 1,5 paket
100 g smör
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
0,5 dl strösocker
250 g lättkesella
1,5 g saffran + sockerbit, 1 sokerbit/1,5 g saffran
200 g mandelmassa
16-17 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 ägg, till pensling
russin

 

  1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
  3. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
  4. Låt degen jäsa 35 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen ca 8 min.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet från:

http://alltommat.se/recept/lyxiga-lussebullar/

 

// Aleksandra Romanova 8A


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *