JULRECEPT

Pepparkaksmuffins med frosting

(recept: recept.nu)

MUFFINS SKOLTIDNING

Foto: Public domain, pixabay.com

(blir ca 20 st)

Ingredienser:

Pepparkaksmuffins

100 gram smör

2,5 dl farinsocker

2 st ägg

1,5 dl gräddfil

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Pepparkaks krydda

1 msk kanel

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen ingefära

Cream cheese frosting

200 gram vitchoklad

200 gram philadelphiaost

 

Gör så här:

Pepparkaksmuffins

1: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa smör och farinsockret pösigt med en elvisp. Rör sedan ner äggen ett i taget.

2: Rör ner gräddfilen.

3: Blanda de torra ingredienserna (mjölet, pepparkakskryddorna och bikarbonat) med resten av smeten.

4: Placera sedan muffinsformar på en muffinsplåt eller en vanlig plåt. Fördela smeten i muffinsformarna, grädda sedan dina muffins i ca 10 min. Gräddnings tiden kan variera beroende på ugn.

Cream cheese frosting:

5: Smält den vita chokladen i ett vattenbad, låt den sedan svalna.

6: Blanda philadelphiaosten och chokladen till en krämig frosting. Låt frostingen stelna lite i en kyl eller en frys.

7: toppa dina pepparkaksmuffins med Cream cheese frosting.

 

Lussebullar

(recept: recept.nu)

LUSSEBULLE SKOLTIDNING

Foto: Public domain

 

(blir ca 30 st)

Ingredienser:

50 gram jäst

5 dl mjölk

150 gram smör

250 gram kesella

2 dl strösocker

1 gram saffran (2 kuvert)

1 tsk salt

16 dl vetemjöl (kan eventuellt behövas mer)

Russin

1 st ägg+ 1 msk mjölk

Gör så här:

1: Värm smör och mjölk i en kastrull tills det blir 37 grader(fingervarmt).

2: Smula ner jästen i en rymlig bunke och blanda ner lite av mjölkblandningen. Blanda i resten av mjölkblandningen när all jäst har löst upp sig.

3: Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4: Tillsätt sedan mjölet, gärna lite i taget. Arbeta degen smidig.

5:Täck över degen och låt den jäsa i ca 60 minuter.

6: Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i några minuter.

7: Dela degen i ca 30 bitar.

8: Snurra ändarna åt varsitt håll in mot mitten. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.

9: tryck ner russin i lussebullarnas mitt, låt lussebullarna sedan jäsa ytterligare 45 minuter till. Sätt också ugnen på 225 grader.

10: Vispa ägget med 1 msk mjölk och pensla bullarna med blandningen.

11: Grädda i ugnen i ca 5-8 minuter tills de blir gyllenbruna. Tiden kan variera beroende på ugn.

12: Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Kola 

(recept ur boken Pernillas jul av Pernilla Wahlgren)

candy-310440_640

Bild: public domain

Till ca 60 st kolor

Ingredienser

100 gram smör

2 dl vispgrädde

3,5 dl strösocker

1 dl sirap

3 msk kakao

1 msk vaniljsocker

2 msk glukos eller honung

Gör så här:

1: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull

2: blanda i resten av ingredienserna. Glukosen (finns på apoteket) eller honungen gör så att kolan inte sockrar sig.

3: rör med en visp så att smeten blir slät.

4: rör sedan om då och då under kokningen, inte hela tiden.

5: koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader, kolla med en digital termometer, eller gör kulprovet. (Om du ska göra kulprovet ta då ett glas med kallt vatten och droppa ner lite kola i vattnet, går kolan att forma till en liten kula så är kolan klar)

6: häll upp smeten i en liten smord form/långpanna.

7: låt kolan stelna.

8: lyft försiktigt över hela ”kakan” på en skärbräda och skär eller klipp kolan i lagom stora bitar.

9: vik in kolorna i smörpapper, knyt eventuellt snören runt.

 

Pepparkakor

(recept: recept.nu)

pepparkakor skoltidning

Foto: Public domain, wikipedia

 

Ingredienser

150 gram smör

2,5 dl strösocker

0,5 dl sirap

1 dl vatten

0,5 msk ingefära

0,5 msk nejlikor

1 msk kanel

1 tsk kardemumma

0,5 msk bikarbonat

Ca 7,5 dl vetemjöl

 

Gör så här:

1: rör smör, socker och sirap smidigt.

2: tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl till en smidig pepparkaksdeg. Lägg den i kylen över natten.

3: sätt ugnen på 225 grader.

4: kavla en bit av pepparkaksdegen i taget, grädda pepparkakorna i ca 5 minuter (kan variera beroende på ugn), låt de kallna på plåten.

Av: Tindra Hedrén

Källor:

http://www.recept.nu/recept-nu/pepparkakor–grundrecept/

http://www.recept.nu/recept-nu/annas-saftiga-lussebullar/

http://www.recept.nu/recept-nu/pepparkaksmuffins-med-frosting/

http://www.recept.nu/pernilla-wahlgren/efterratter-och-godis/agg-och-mejeri/kola/

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gingerbread

https://en.wikipedia.org/wiki/Saffron_bun

https://pixabay.com/sv/r%C3%B6d-sammet-cupcake-937326/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *