Karl Marx 200 år

The last capitalist we hang shall be the one who sold us the rope                   /Karl Marx

För 200 år sedan föddes Karl Marx i Trier i Konungariket Preussen (Det blev senare en delstat i Tyskland). Han växte upp som det tredje barnet i en familj med judiskt ursprung och skulle i framtiden bli både utvisad från Paris och Bryssel. Vad Marx inte visste vad att han skulle inte bara skulle komma på en egen samhällsåskådning (Marxism) utan också lägga grunden till ett nytt levnadssätt inom socialismen. Kommunism.

Karl Marx föddes 1818 den 5 maj i Trier i det vi idag kallar för Tyskland. Han föddes som det tredje barnet i en familj med judiskt ursprung. Hans fader kom från en känd rabbinsläkt men konverterade till protestantismen (Kristendomen fast omgjord i Martin Luthers ögon) för att kunna behåll sitt arbete som advokat. Efter att Marx 1835 tog studenten så flyttade han till Bonn för att studera juridik men spenderade det mesta av sin tid på krogen så hans far skickade honom därför till Berlin för att sköta sig bättre där.

I Berlin mötte Marx Friedrich Hegel var en del av unghegelianer som lyssnade på Hegels teoretiska metod. Marx gick med i hade den alltid men bytte ut vissa synpunkter i den. Dock fick unghegelianerna inte jobba på universitetet så Marx blev istället journalist på Rheinische Zeitung som var en tidning i Köln. Han blev inom kort redaktör där och jobbade på många olika tidningar under sitt liv. Under en av dem flyttade han till Paris för att göra den med den tyske publicisten Arnold Ruge men deras samarbete blev kort och de fick bara ut ett nummer.

Det var i Paris som Marx började med grundläggandet för sina socialistiska och kommunistiska ideér. Där mötte han Friedrich Engels som blev Marx bäste vän och närmaste medarbetare. Efter att Marx tvingats lämnat Paris pågrund av påtryckningar från Preussen så flyttade han till Bryssel men hostades ännu en gång av utvisning. Därför avsade han sig 1845 sitt preussiska medborgarskap och förblev därefter statslös resten av sitt liv.

Några av Marxs föreläsningar som senare publicerats som ”Lönearbete och kapital” har teman som sedan utvecklats vidare i Marxs idéer. Han beskriver t.ex hur arbetarna utsugs av kapitalisterna och hur kapital inte borde ses som ett föremål utan ett samhälleligt förhållande. Det var också i Bryssel som Marx kom i kontakt med ”De rättfärdigas förbund” som 1847 bytte namn till ”Kommunisternas förbund”. Efter att ha kommit i kontakt med gruppen så skrev Marx och Engels ”Det kommunistiska partiets manifest” som snabbt blev en stor succé  på grund av den effektiva och lättfattliga utformningen.

Marx åkte sedan till Köln och därefter London där han dog 1883, 64 år gammal och begravdes på Highgate Cemetary. Marx var på den tiden rätt så okänd men skulle under kommande decennier bli ett viktigt namn inom politiken. Hans arv skulle t.ex användas som grund till leninismen som sen skulle bli kommunismen. Kommunismen skulle bli statsskick till Sovjet Unionen som idag är upplöst men t.ex av länderna Ryssland, Georgien, Vitryssland, Moldavien, med mera.

Nu 200 år senare från hans födelse kan vi fortfarande se spår från marxismen genom kommunismen som gett oss parti som SKP eller statsskick som socialism.

Från skribenten:                                                                                                              OBS! Jag uppmuntrar inte kommunism utan är bara intresserad och ville skriva en artikel om dess skapare.

Av: Gabriel Fägerskiöld

Källor:

Karl Marx Wiki

Vladimir Lenin Wiki

Kommunism Wiki

Sovjetunionen Wiki

SKP (Sveriges Kommunist Parti)


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *