Madeleine McCanns mystiska försvinnande

Bild: Public domain, Blommor till Madeleine i hennes hemstad

 

Nu är det snart 11 år sedan 3-åriga Madeleine McCann spårlöst försvann under familjens semester i Portugal den 3 maj 2007. Polisen har fortfarande inte hittat den skyldige till försvinnandet och har flera gånger tänkt lägga ner sökandet. Fallet innehåller många märkliga fakta och fick just därför stor uppmärksamhet på internet. Människor över hela världen letade efter Madeleine, även i Sverige.

 Försvinnandet

Familjen McCann var på semester i Portugal på badorten Praia da Luz vid Algarvekusten. På en av semesterns sista dagar hade föräldrarna beställt bord på en restaurang nära hotellområdet tillsammans med sina vänner. Dem hade lämnat sina tre sovande barn, Madeleine, då nästan 4, samt tvillingarna Amelie och Sean, 2 år, på rummet. Föräldrarna berättar att de turades om att se till barnen, varje halvtimme eller oftare. När det var Madeleines mammas tur att titta till barnen runt klockan 22, så gjorde hon den fruktansvärda upptäckten: Madeleine var försvunnen! Mamman började söka igenom hotellrummet så noga hon bara kunde i hopp om att Madeleine bara hade vaknat och börjat leta efter sina föräldrar, men Madeleine var inte i hotellrummet, däremot så var ett av fönstren på baksidan av rummet öppet. Flera vittnen  berättade sedan att dem hade sett en man bära på en flicka i pyjamas ungefär vid den tiden, utanför hotellanläggningen. Personer har senare också sagt att dem ska ha sett Madeleine i bland annat Marocko och Danmark.

Utredningen

Hundratals poliser samlades vid hotellet och hade den 5 maj 2007 hittat en misstänkt för bortförandet av Madeleine, men personen är fortfarande inte gripen. Polisen hade fortfarande en förhoppning om att hitta Madeleine vid liv, men chansen att hon fortfarande lever efter nästan 11 års försvinnande är ganska liten. Föräldrarna sa att de inte ens skulle tänka tanken att åka hem från Portugal förrän de hade hittat sin dotter. Madeleines pappa Gerry McCann startade en blogg för att människor som är intresserade av fallet skulle kunna läsa om de senaste utvecklingarna och även få en privat inblick i parets dagliga liv i Praia da Luz. I augusti 2007 anlände en likhund till hotellet, hunden var specialtränad för att markera platser där ett mord eller andra våldsbrott begåtts. Hunden markerade på väggen i familjens hotellrum och en infraröd lampa avslöjade senare blodfläckar som någon försökt torka bort. En DNA-analys bevisade dock att blodet inte var Madeleines.  7 september meddelade en talesman för familjen att den portugisiska polisen misstänkte Madeleines mamma som delaktig i dotterns försvinnande.

26 september fick polisen fram uppgifter om att en spansk kvinna i Marocko hade tagit ett fotografi av en kvinna med en liten, blond flicka som skulle kunna vara Madeleine, på ryggen. Föräldrarna uteslöt inte att det var deras dotter, men senare visade det sig att det inte var hon. 24 oktober öppnades en tipstelefonlinje dit alla kunde ringa in och lämna tips om Madeleines försvinnande. 13 februari 2008 meddelade portugisisk polis att utredningen om försvinnandet av Madeleine snart skulle läggas ner, men att den kan återupptas om nya tips kommer upp. I juli 2008 avskrevs föräldrarna som misstänkta för försvinnandet. Även Robert Murat, som hade blivit anklagad den 15 maj 2007, avskrevs och fick 6,5 miljoner kronor i skadestånd. Hela utredningen lades också ner den 22 juli eftersom det inte hade framkommit några nya bevis.

Belöning

Den 6 maj 2007 utfästes en belöning på 100 000 pund för den som hjälpte till att få tillbaka Madeleine till familjen, och den 11 maj gick en brittisk affärsman ut med en belöning på en miljon pund till den som lämnar information som leder till att Madeleine hittas. Belöningen för tips som leder till att Madeleine kommer tillbaka oskadd är nu uppe i 2,6 miljoner pund. Pengarna har samlats ihop med hjälp av kändisar, lokala politiker och andra som har velat donera.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Madeleine_McCann

Av: Kristina, 7B


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *