MÄNNISKOR PÅ FLYKT

 

Just nu befinner sig över 51,2 miljoner människor på flykt till följd av pågående eller nya konflikter världen över. Det är det högsta antalet människor på flykt sedan andra världskriget.

Var 4 sekund tvingas en människa på flykt. Nästan hälften av alla dessa människor är barn som tvingas bryta upp från sitt hem, skiljas från kompisar och släktingar och kanske sluta skolan.

Bild ”Lampedusa noborder 2007-2” by Sara Prestianni

 

Med ensamkommande flyktingbarn menas en person under 18 år och som vid ankomsten till Sverige är skild från båda sina föräldrar eller från någon annan nära anhörig. Många ensamkommande flyktingungdomar beskriver en tillvaro före och en tillvaro efter att de har fått sitt beslut om de får uppehållstillstånd eller inte.

Ca 25 miljoner barn under 18 år är på flykt i eller utanför sitt hemland, det är 50 % av alla flyktingar. De flesta är på flykt i sitt eget land. ca 25 miljoner barn under 18 år är på flykt i eller utanför sitt hemland, det är 50% av alla flyktingar. 25 300 barn under 18 år sökte under 2013 asyl i världen efter att de ensamma utan någon familj har lyckats ta sig till ett annat land. I Sverige sökte 3852 ensamkommande flyktingbarn asyl förra året.

De länder som tar emot flest flyktingar är Pakistan med 1,6 miljoner, följt av Iran med 857 400 och Libanon med 856 500, siffrorna gäller för mitten på 2015.

Nu kan man ju fråga sig hur startade allt detta? Jo det var ju så att folket blev arga på de som styrde vilket gjorde att presidenten skapade ett krig mot sitt eget folk. Sen dess har det skapats mycket grupper mot de som styrde och de grupperna krigade också mot varandra vilket gjorde så att folk fick fly. Ett exempel är IS eller som de också kallas Islamiska staten.

Källor: hejsverige.se, FN:s flyktingorgan UNHCR:s årliga rapport Global Trends

Av: Linnéa Abrahamsson


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *