Matsvinnprojektet i Stockholms skolor

matmål2

Södra Ängby skolas resultat

  I Sverige slänger vi över 260 000 000 kg mat varje år. Om 20 % av matsvinnet minskar skulle vi spara 10-16 miljarder kronor/år.

Stockholms stad startade ett projekt som gick ut på att minska slängandet av skolmaten. Målet med projektet var att matsvinnet skulle minska med 15% och att varje person skulle slänga max 30 gram per måltid. Pengarna som skolan sparade på att matsvinnet minskade kommer gå till att köpa in mer ekologisk mat. Över 60 skolor i Stockholm deltog i projektet.

Skolmatsalen vägde all mat som slängdes under vecka 7 när ingen visste om det och efter det vägde de maten varje dag för att se hur mycket matsvinnet minskade. Undersökningen visade att dagarna när det är ”god” mat slängs det mycket mer än när det är mindre god mat eftersom folk tar mer mat än vad de orkar. Därför är det bättre att ta flera små portioner än en stor portion. Matsvinnprojektet slutade fredagen den 15:e april och vi klarade det! Vi minskade matsvinnet och vi slängde max 30 gram per måltid. Men bara för att projektet har slutat så betyder inte det att vi kan fortsätta slänga hur mycket mat som helst. Vi måste fortsätta tänka på vad vi slänger och vad det innebär för miljön.

Av: Signe Schulman

Källa: Stockholms stad


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *