MK-Ultra och serien Stranger Things

Vad är MK-Ultra?

MK-Ultra är ett gammalt forskningsprogram som startade i början av 1950 och slutade 1973. Projektet som styrdes av CIA gick ut på att använda ovetande Amerikanska och Kanadensiska medborgare, college- och universitetsstudenter som försökspersoner och ge dom droger, alkohol, kemikaler och vissa blev hypnotiserade.  Dessa personer fick b.la heroin, marijuana  men för det mesta LSD. Det fick dom så att CIA kunde undersöka hur dessa saker påverkar deras mentala tillstånd och CIA hoppades på att dessa personer skulle bli som mänskliga robotar, vilket inte hände.

Vad forskade dom på?

De forskade på beteendemodifikation. När dessa försökspersoner blev drogade eller hypnotiserade kunde forskarna börja forska på dem. Försökspersonerna blev bl.a. utsatta för isolering och andra typer av tortyr som sinnesförlust och sexuella övergrepp. Jag kunde inte hitta några dödsfall inom MK-Ultra.

Forskningen har gett inspiration till Netflix hitserie ”Stranger Things”. Även om MK- Ultra var ett väldigt hemskt forskningsprojekt så kom det minst en bra sak ur det, hitserien ”Stranger Things”. Stranger things är en                 Sci-Fi/thriller serie på Netflix, men det många inte vet är att vissa delar är från verkliga händelser bl.a. MK-Ultra. Även om vissa saker i serien bara är för att göra den bättre, är vissa delar sanna, t.ex. att dom använde droger. Det finns inga bevis på att detta inte bara utfördes på vuxna finns det några som tror att det även var barn inblandade.

Av: Jolina Jonsson 7C

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Project_MKUltra

http://rationalwiki.org/wiki/MKULTRA

http://gizmodo.com/project-mkultra-one-of-the-most-shocking-cia-programs-1370236359

http://www.dn.se/arkiv/lordagsondag/mk-ultra-cia-drogade-ovetande-medborgare/


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *