Mytologi – utomjordningar, spöken och Chupacabra

Bakgrund:

Mytologi är läran om myter, myter har flera olika betydelser t.ex. om gamla berättelser eller teman. Man kan ha olika myter i religioner, kulturer eller om monster, i den här artikeln tänkte jag berätta om några monster myter. Bland annat om utomjordingar, spöken och Chupacabra.

Utomjordingar:

Oftast när man tänker på utomjordingar så tänker man säg att dem har ett stort huvud och har inte så stor kropp och är gråa. Sådana utomjordingar kallas för ”The greys” och är oftast med i sci-fi filmer, namnet kommer ifrån deras hudfärg dsv för att de är gråa. Alien Abduction är olika berättelser om kontakt med olika utomjordingar, en av dem tidigaste rapporterna var i USA när en polis påstod sig ha tagits ombord på ett UFO år 1967 av människor liknande reptiler. Polisen fick ett röt märke på vänster sida av bröstet. Såna utomjordingar kallas för Reptilians och är dem elakaste utomjordingarna, det hävdas att dem vill ta över världen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spöken:

Oftast när man tänker på spöken så tänker man sig en genom genomskinlig person som hemsöker någon eller något. Men i folktro är det en avliden persons ande eller stjäl, tron på spöken har existerat i alla kulturer genom alla tider. Dem vanligaste platser som man tror ha hittat är i slott och i herrgård. dem vanligaste spöke legenderna är Ahasverus och den flygande holländaren. Enligt svensk folktro blir spöken osynliga under dagen och senare när det blir mörk så kommer dem fram. Det finns olika slaks spöken t.ex. som gengångare som påstår vara en människa som har dött på ett olyckligt sätt och gengångaren hemsöker dem som var med under döden. Sedan finns poltergeist som gör oväsen eller att flytta runt på saker. En av dem kändaste spöke myterna i Sverige är Vita Frun som spökar på Stockholms slott. I den svenska folktron så ska hon förbereda att någon i den kungliga familjen skulle dö, hon är ganska lång och har på sig vit sidenklänning. Senaste gången man tro ha sett henne var år 1920 när kronprinsessan Margareta var döende, senare under den dan så helt plötsligt halades flaggan på slottet på halv stång och en vakt som skulle se efter ska ha sett vita frun på taket. Efter två timmar så avled kronprinsessan.

 

Chupacabra:

Myten började under år 1992 då två olika puertoricanska nyhetstidningar som skrev om hur ett flertal djur dött. T.ex. fåglar, hästar och speciellt getter, Detta skede flera gånger. Första gången trodde man att det var några personer som hade gjort det här, många bönder rapporterade att de hade förlorat djur i sina bondgårdar. Men senare under dem djur modern undrade man vad det egentligen det var orsaken. Så nu under den tiden så började man tro att det gällde med ett monster och detta monster skulle kallas för Chupacabra (spanska) om man översätter namnet så kallas den för getsugare. Ett av dem många vittnesmålen gjordes i Calaveras County i delstaten Kalifornien. Här började varelsen skada djur under första halvan av 1990-talet, nu mera så tror man inte på det. Hur den ser ut varierar, det brukar vara runt en meter sedan är dem aktiva på natten. Har långa huggtänder ofta röda av blod, har röda ögon. Varelsen kan beskrivas som ett ödle djur, känguru djur eller underlig hundras. Olika teorier för att Chupacabra finns är att vissa tror att varelsern är ett genetiskt experiment som USA har gjort och har släppt ut den.

 

Av: Oliver Sundberg 7c

Källor:

 http://tv.aftonbladet.se/abtv/programs/mysterier

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A5_utomjording

https://en.wikipedia.org/wiki/Reptilians

https://sv.wikipedia.org/wiki/Chupacabra


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *