Nobelpriset

NobelP2

Bild: public domain


“I sitt testamente hade Nobel skrivit att alla hans pengar ska gå till en prisutdelning som ska ge priset till de personer som har hjälpt folk mest.”

Detta års nobelpris är extra speciellt för att detta år har de ändrat namnet. Namnet har bytts från “Nobelpriset 2014” till “Nobelpriset 2015” vilket jag tycker kommer bli väldigt spännande att se publikens reaktion. Många vet inte hur Nobelpriset skapades så här kommer en snabb sammanfattning:

Allt börja med en man som hette Alfred Nobel, han var en svensk kemist och var mest känd för att uppfinna dynamiten under 1874 som har gjort arbetet i gruvor mycket enklare. Många liv hjälptes av detta eftersom att gruvor hade en stor del i ekonomin under den tiden. I sitt testamente hade Nobel skrivit att alla hans pengar ska gå till en prisutdelning som ska ge priset till de personer som har hjälpt folk mest. Dessa pris var:

  • Fysiologi (eller medicin)
  • Kemi
  • Fysik
  • Litteratur
  • Fredsarbete

Idag är Nobelpriset känt över hela världen och är en av det största och mest prestigefyllda  pris man kan få i världen. Några av de mest kända nobelpristagarna är Barack Obama som vann fredpriset 2009, Selma Lagerlöf i litteratur 1909 och Albert Einstein i fysik 1921. I år ska nya pristagare ta emot sitt pris, dessa personer är:

  • Fysiologi: William C. Campbell och Satoshi Ōmura “För deras upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar”
  • Kemi: Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar ”för mekanistiska studier av DNA-reparation”
  • Fysik: Takaaki Kajita, Arthur B. McDonald ”för upptäckten av neutrinooscillationer, som visar att neutriner har massa”
  • Litteratur: Svetlana Aleksijevitj ”För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”
  • Fredsarbete: Tunisisk Dialogkvartett För den inspiration de gett till det Tunisiska folket

Alla priser förutom fredspriset delas ut i Sverige, mer specifikt i Stockholm konserthus. Alla priser utdelas av Sveriges kung vilket nu är Carl XVI Gustaf. Fredpriset delas ut i Oslo, Norge, men kan ändra lokal. De ställen som priset har utdelas på är Norska Nobelinstitutet, Hörsalen vid Universitet i Oslo och Oslos rådhus där den ska vara i år.

Varje år är det också en fest som utspelar sig i det land priset ges ut. I Sverige blir det en bankett i Blå hallen där den svenska kungafamiljen, prisvinnarna, deras familjer, studenter och flera andra äter en tre rättersmiddag, dansar och kollar på underhållning. I Norge är det fest efter fredsprisutgivningen. Festen utspelas på Grand Hõtel där gästerna är: prisvinnaren/vinnarna, ordföranden av Stortinget, norska kungaparet och statsministern.

Av: Viktor Bergquist

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nobelpriset#Utdelningsceremonier

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nobels-fredspris-2015-till-tunisisk-dialogkvartett/

http://www.nobelprize.org/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nobelpriset#Utdelningsceremonier


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *