Oskyldiga döms till döden!

Den senaste tiden har jag hört att det varje år avrättas många oskyldiga brottslingar i länder som exempelvis USA, vilket jag anser vara fruktansvärt. Vi måste avskaffa dödstraffet!

För det första så har alla människor rätt till ett liv och bara i USA så avrättas runt 35 personer varje år.

Dödsstraffet fungerar varken för att förhindra brott eller för att avskräcka människorna från att begå brott. En artikel från aftonbladet.se visar att det har gjorts många undersökningar, men inte en enda kan bevisa att brottsligheten minskar i länder med dödsstraff.

För det andra så kan man inte ångra sitt misstag om man har avrättat någon oskyldig.

Vissa tror att dödsstraffet är billigare än livstidsfängelse, men en utredning från delstaten Kansas kom fram till att det är hela 70 procent dyrare att avrätta en fånge än att ge samma person en livstidsdom. Det beror bland annat på långdragna rättsprocesser, delstatsbetalda advokater och kostsam bevakning av dödskamrarna. Detta hävdar Ola Söderlind från affarsvarlden.se.

En lösning på detta elände skulle kunna vara att förbjuda vapen i exempelvis USA. I USA är det nämligen lagligt att äga vapen om de används i självförsvar. Om man kollar på Texas death row, vilket är en lista på människor som ska eller har blivit dömda till döden i Texas så kan man se att de flesta brotten som har lett till en dödsdom nämligen har varit människor som har missbrukat sina vapen.

Så, det är nu hög tid att vi lägger ner detta barbariska beteende och förbjuder dödsstraffet i alla världens länder.

Silja Jóhannsdóttir


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *