På besök på Europahuset i Stockholm

Bild: Fatou, från besöket på Europahuset

Den 20 januari besökte jag Europahuset i Stockholm tillsammans med elevrådet här på skolan, vilket var väldigt intressant. Jag fick lära mig om vad EU-parlamentarikers viktigaste uppgifter är, och jag fick en uppfattning om hur samhällena ute i världen faktiskt ser ut idag.

EU-parlamentarikerna som var där och svarade på alla frågor hette Anna-Maria Corazza Bildt och Jakop Dalunde, och det märktes att de verkligen var engagerade i alla frågor, speciellt den om flyktingkrisen.

En sak jag la märke till var att de var noga med att förklara att stämningen i världen inte är så bra just nu. Många personer brukar förklara om och om igen att ’’Man ska inte behöva vara rädd för allt som händer runt omkring i världen’’, men Anna-Maria och Jakop förklarade hur det egentligen ser ut. Vi har Trump i USA, Putin i Ryssland, ’’Brexit’’ och kriget i Syrien som gör att fler och fler måste fly från sina hem. Jakop berättade att han åkt ner till Medelhavet och arbetat som frivillig flyktingmottagare, och han hjälpte människor som rest över hela Medelhavet att komma iland. Anna-Maria var nere i Jugoslavien under Bosnienkriget, detta betyder att både Anna-Maria och Jakop är väldigt erfarna i just flyktingfrågan.

Det pratades också mycket om Trump och Putin. Nu när Trump är president i USA kommer EU att få det svårare med tanke på att Trump har hyllat Vladimir Putin, ledaren i Ryssland. Om USA och Ryssland börjar samarbeta kommer EU att få det riktigt tufft.

Sammanfattat var det en väldigt lärorik visit och det gav mig (och många andra antagligen) något att tänka på. Varför är det som det är just nu i världen? Varför kan inte alla bara sluta? Det är svårt att svara på, men en sak är säker, vi kan alla göra nytta om vi bara försöker!

//Didrik 8B


Prenumerera på nya blogginlägg
One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *