Siv – textillärare på SÄ

Bild på Siv från skolans hemsida

Vad gjorde du innan du blev syslöjdslärare?
Siv jobbade som tandsköterska i 6 år men då kände hon att hon kunde allt och kände då att hon ville jobba med något annat. Hon ville lära sig nya saker så hon valde att bli textilslöjdslärare eftersom hon redan höll på att sy en massa på fritiden.
Finns det något du skulle vilja lära dig inom Textilslöjden?
Siv svarade att hon kan ganska mycket inom textilämnet och mest inom klädsömnad. Siv svarade också att textilämnet var väldigt fritt men hon kunde inte komma på någon specifik del i textilslöjden där hon saknar utbildning.
Hur länge har du jobbat som lärare och här på skolan?
Siv svarade att hon jobbat som sylärare sedan 1989 men hon har bara jobbat här i 17 år. Det betyder att Siv har jobbat här sedan år 2000. Under den tiden har hon också varit mentor för många elever på skolan.
Vad är din favoritdel i textilslöjden?
Sivs svar var återigen att textilslöjd är ett väldigt brett ämne. Nian som arbetar med egna kläder och sexan med hoodies, men hon arbetar mycket med klädsömnad så det verkar vara hennes favoritdel i textilslöjden.
Vad har varit ditt jobbigaste/mest krävande projekt hittills?
Det jobbigaste projektet är att få eleverna att klara planeringen, men Siv känner att det ska lyckas och att det ska gå bra även detta år.
Vad gör du när du inte syr på din fritid?
Siv brukar träna, segla och naturligtvis träffa vänner. Hon åker även skidor så man kan beskriva Siv med ett ord:  upptagen
Vad brukar folk ha fel om inom textil?
Vuxna brukar tro att man bara gör förbestämda saker berättar Siv. Att man inte tänker själv och då tycker att textilslöjd inte är viktigt, men det tycker nog Siv att det är. Det finns flera karriärsval som börjar med textilslöjden.
Har du sytt kläder till dig själv eller någon annan?
Siv har sytt festkläder som kavajer och dräkter och innan hon fick barn så sydde Siv ett nytt plagg till varje fest hon gick på. (Det blev säkert många!)

Tror du att det beror på hur gammal man är för att komma upp din nivå?
När Siv utbildade sig var utbildningen längre men nu är den bara 3-4 år lång så nyutbildade lärare har inte lika djupa kunskaper och kan då ge felaktig information till eleverna, vilket Siv tycker är trist.

Vilka består din nära familj av och är någon av dem intresserade av att sy?
Siv har två söner i åldrarna 22 och 24, men ingen av de verkade vara intresserade av textilslöjd utan verkade vara mer intresserade av träslöjd. Siv sa att de är väldigt händiga.
Om man vill börja sy vad är då ditt bästa tips?
Sivs bästa tips om man ville börja sy själv var att man skulle lyssna och vara aktiv på lektionerna eller söka efter instruktionsfilmer på nätet.

Av: Joel


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *