Snart måste Frankrike välja ny president!

Nu när Donald Trump gått igenom U.S.A.s val som vinnare kan man rikta blicken mot Europa där Frankrikes presidentval ska börja i april och slutar i maj med en ny president.

Den nuvarande presidenten François Hollande kommer inte ställa upp, vilket han meddelade han 2016 1 december. Istället är François Fillon deras kandidat som vann i primärvalet inom Republikanerna där han slog Nicolas Sarkozy som var François Hollandes företrädare vid presidentposten. Motståndarna Socialistiska partiet har haft primärval i januari och kom då fram till att Benoît Hamon som sin kandidat. Men Marine Le Pen som sitter i Front Nationals presidentkandidatsstol har fortfarande ett viktigt beslut att vänta på.

Marine Le Pen är anklagad av EU-parlamentet att ha registrerat personer som EU-parlamentspersonal med lön som EU har betalat trots att de egentligen har arbetat i det franska partiet. Franska åklagare utreder fallet men har inte kommit fram till om brottet har skett eller inte. Om denna anklagan verkligen är sann, handlar detta om en förskingring på 300 000 euro. EU-parlamentet har gått ut med en tidsfrist på de pengar de säger har förskingrats av Marine Le Pen. Lönen har tydligen gått till hennes personliga livvakter som under en mässa Marine Le Pen besökte hotade en vakt en reporter som ställde en fråga om anklagelsen mot henne men han hann inte prata klart innan han bars ut av en vägg av livvakter som då hotade honom med ”annars kan vi diskutera som riktiga män…”. När han bars ut och vakterna tydligen såg honom som ett problem.

Men det finns tydligen fler i kandidatstolarna som har anklagelser mot sig. François Fillon är anklagad att ha anställt sin fru som assistent och betalat henne lön under många år utan att hon arbetat under de åren. Beloppet sägs har uppgått till 5 miljoner euro. Det kan ses som förskingring av partiets pengar och skadar Fillons rykte utan stadiga bevis. Inte heller här är utredningen klar men Fillon har bett om 2 veckors frist (andrum) tills utredningen är klar. Han säger att han inte tänker sluta efter de ”påtryckningarna” han fått.

Den nya favoriten som har en stor chans att vinna det Franska valet är Emmanuel Macron som ställer upp i presidentvalet utan något av partierna men ändå tagits sig upp till favoritens plats. Han har skapat en rörelse som han kallar En Marche som har över 90 000 stödjare. Rörelsen har även fått 27 miljoner i donationer och under senaste opinionsmätningen så har han 20%. För att vara kandidat måste man vara fransk medborgare, över 18 år och man måste få ett skriftligt stöd från 500 politiker.

Författare: Joel HB 7B
Källor:

http://www.svd.se/allt-fler-kraver-att-fillon-ska-dra-sig-ur/om/frankrikes-presidentval-2017 https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialistiska_partiet_(Frankrike)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Presidentvalet_i_Frankrike_2017
https://www.svd.se/tumult-kring-le-pen–journalist-hotad/om/marine-le-pen

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *