SpaceX Falcon Heavy lyfter sjätte februari!

Efter flera år av lyckade uppskjutningar och landningar har SpaceX äntligen gjort klart raketen som det pratats om länge – Falcon Heavy. Den stora raketen består av två steg. Det första steget tar raketen ut ur atmosfären. Det består av tre stycken boostrar med nio motorer vardera. Tillslut separerar två av boostrarna och landar på marken igen. Den tredje fortsätter ett litet tag till för att sedan separera och landa på en båt i vattnet. Det andra steget kommer sedan att lägga lasten i den önskade omloppsbanan. Raketens första steg har en total kraft på ungefär 228 100 kg*. Det andra steget har en kraft på ungefär 93 400 kg**.

Den första uppskjutningen var planerad att lyfta i slutet av januari men efter flera förseningar av static fire test (när en raket står fasthållen på startplattan och testar motorerna i några sekunder för att se att allt fungerar) så hade SpaceX inte kunnat sätta ett specifikt datum på när raketen skulle lyfta. En av anledningarna till förseningarna var att USA inte hade någon budget för sina federala myndigheter. Detta var på grund av att det framlagda förslaget av budgeten röstades ner – samma dag som den tillfälliga budgeten tog slut. Detta innebar att många amerikanska myndigheter tillfälligt stängdes ner. Däribland fanns USA:s flygvapen som skulle hjälpa SpaceX med testet men utan personal kunde inte SpaceX genomföra testet.

Den 24 januari kunde SpaceX äntligen bekräfta att testet var genomfört:

Bara tre dagar senare meddelade Elon Musk att man planerar att lyfta Falcon Heavy den sjätte februari. Den kommer lyfta från samma startplatta som rymdfärderna till månen lyfte ifrån.

Uppskjutningen kommer endast vara ett test och lasten kommer vara Elon Musks privata Tesla. Den kommer spela låten ”Space Oddity”.

Nu ser många, däribland jag, fram mot den stora uppskjutningen som Elon Musk säger kommer bli ”spännande på ett eller annat sätt”.

*Vid havsnivå

**I vakuum

 

Källor: Twitter, SpaceX


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *