Spel på museum

På SR mémuseet öppnar den 24 februari en ny utställning som visar spelens del i historien.

Ingen av de moderna datorspelen har fått en plats i utställningen. Istället kan man frossa sig i brädspel av alla dess slag från gamla schackbräden med schackpjäser av ben eller valrosstand. Kanske vill man spela ett historiskt spel som Tafl eller samisk tablut.
Man kan titta igenom utställningen och se hur spel påverkat historien. En del tror att spel bara är tråkigt och en dålig idé som tar en massa tid men många gånger har spel hjälpt i lärande syften och andra.

Ett exempel på ett spel som har varit användbart är spelet Gulf Strike. Gulf Strike användes av pentagons militärledning i planering för Gulfkriget. Ett spel har alltså varit en del av en av 1900-talets största militära operationer. Det finns också spel som lärt ut saker om krig  och krigsföring från officersskolor under 1800-talet. Det finns också kortlekar, tennsoldater, familjefavoriter som Risk, Black Powder och rymdschack för en simulerad tyngdlöshet.

Spelen har inte bara varit bra i krigsföring utan också varit viktig för spelutvecklingen, utan de gamla spelen hade inte någon av de nuvarande spelen blivit uttänkta. Det är en stor del av vår historia och all historia är viktig, även om man inte tror spel kan vara en del av historien.

Av: Joel HB

Källor:

http://www.armemuseum.se/utstallningar/krigsspel/


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *