Trappist 1 – Ett stjärnsystem med liv?

Stjärnsystemet Trappist 1, som tillkännagavs den 22 februari 2017, befinner sig 39 ljusår bort från vår egen sol. Systemet består av en dvärgstjärna med en massa lite större än Jupiter, den största planeten i vårt solsystem. Runt dvärgstjärnan cirkulerar så mycket som 7 jordlika planeter, så kallade exo-planeter. Dessa planeter tros ha det som krävs för att kunna utveckla liv, och att hitta 7 exo-planeter runt samma stjärna är väldigt ovanligt. Observationer som pågått det senaste året visar nu att förhållandena för liv i stjärnsystemet kan vara bättre än man tidigare trott.

Anledningen till astronomernas positiva resultat är bland annat att man upptäckt vatten på samtliga planeter. De tros bestå av ungefär 5% vatten, vilket är en stor siffra, om man jämför med jordens 0,02%.

Man har även upptäckt att planeternas atmosfärer saknar väte och helium. En atmosfär som innehåller väte och helium är oftast ogästvänlig. Exempel på planeter med väte och helium i atmosfären är Neptunus och Uranus, som båda är obeboeliga. Man har ännu inte upptäckt vilka ämnen som istället finns i exo-planeternas atmosfärer.

Alla dessa upptäckter stärker Trappist 1-systemets ställning som det bästa hoppet för att hitta liv utanför vårt eget solsystem. Och vem vet, någon gång i framtiden kanske vi har möjlighet att ta oss dit? Kanske kommer vi att bemötas av en utomjordisk civilisation?

Only time can tell…

Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nytt-hopp-om-liv-utanfor-vart-solsystem


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *