Tre konstiga ämnen på jorden

Bild: Imunarriz Vismutpyramid

Det finns många ämnen på jorden, de flesta är användbara på olika sätt. Men det finns några som mest är konstiga. Här är tre ämnen som är konstiga här på jorden.

1, Gallium, ett ämne som man inte använder ofta men som man ibland förekommer i elektronik. Den har egenskapen att smälta i din hand i rumstemperatur. Med en smältpunkt på 30 grader men en kokpunkt på 2400 grader. Gallium delar faktiskt smältpunkten men Francium, och Cesium. Galliums densitet (täthet) är mer i flytande form än fast vilket också är en unik egenskap, den delar den med t.ex. Vismut. Den är väldigt ovanlig och det går nästan inte att köpa i vanlig form men man räknar att priset ligger på 300 dollar per kilo. 2001 låg priset på några tusen dollar kilot.

2, Francium, en av de sex Alkalimetallerna och den flyktigaste av dem alla. Den stabilaste isotopen av Francium har en livslängd på 22 minuter. Vilket har gjort det väldigt svårt för forskare att undersöka det. Det är döpt efter Frankrike. Cesium är en annan Alkalimetall och den är den mest explosiva efter Francium. När Cesium kommer i kontakt med vatten så blir det en ganska kraftig explosion. Man beräknar också att Francium är mycket kraftigare än Cesium men Francium behöver inte ens nudda vatten eftersom vattnet i själva luften är tillräckligt för att det ska explodera. Som tur är att det bara finns omkring 15g Francium i jordskorpan samtidigt eftersom den bara poppar in i universum 1 atom i taget.

3, Vismut, den tyngsta metallen av dem alla och det är också en gnutta radioaktivt. Man använder Vismut i medicin och kosmetika (alltså smink) men det är inte det enda man använder Vismut till. Det är även diamagnetiskt (stöter ifrån magneter) vilket gör att den hamnar på denna lista. Om man lägger en bit Vismut på en magnet så kommer den inte att bara stöta ifrån den utan den kommer att hovra (ungefär hänga över magneten) och snurra i evighet. Det finns ungefär lika mycket Vismut i jordskorpan som det finns Guld.

Av: Joel Byström

Källor:

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/gallium
https://sv.wikipedia.org/wiki/Francium
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vismut
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gallium


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *