Våfflor och våffeldagen

våfflor

 Bild Public domain

 

Våfflans historia

Våfflornas historia började år 1185 då den härstammar från Tyskland och hette ”wafla” som betydde tårta eller bikaka beroende på hur man säger det. Den kom till Sverige på 1600 talet då våfflan tidigare hade olika namn som wafla, waufre, wåfel, gauffre och våffla. Namnet ändrades ifrån wafla till våffla år 1664, Engelskans waffle är ifrån 1725.

Olika våffelvarianter, I Sverige finns det olika varianter av våfflor till exempel:

”Vardagsvåffla” är en sorts matig våffla med ägg och man brukar äta den till lunch eller middag.

”Frasvåffla” är en spröd och frasig våffla som inte innehåller ägg och den är mera en efterrätts våffla.

”Entrévåffla” är en blandning mellan Vardagsvåfflor och Frasvåfflor då den brukar man äta till mellanmål.

Recept från Ica, Våffla special utan ägg | Recept ICA.se

Ingredienser

Portioner: 8 stycken

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 – 1 1/2 msk socker
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk smält smör eller margarin

Så här gör du:

  1. Rör ihop de torra ingredienserna. Blanda ner crème fraiche, vatten och smör/margarin.
  2. Grädda våfflorna i våffeljärn.

 

 

Smaklig måltid!

Våffeldagen

Våffeldagen är i år på långfredagen, den 25 mars.  Dagen kallas också Jungfru Marias bebådelsedag och är en kristen högtid till minne av när Maria fick reda på att hon var havande med Jesusbarnet. Namnet våffeldagen, kommer från vår fru dagen (alltså jungfru Maria) och i Sverige har det blivit tradition att äta våfflor.

Källor:

Våffla – Wikipedia

Våffeldagen – Wikipedia

Våffla special utan ägg | Recept ICA.se

Av: Melvin 7c


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *