Veganska recept

 

 

Enligt Jordbruksverket så förbrukas det 85,5 kg kött per person under ett år, vilket inte är så bra för miljön. Jag tänker att vi kan testa att äta mer vegetariskt och veganskt,  så jag har sammanställt några recept på veganska maträtter från bland annat ica, arla, coop och hemköp. Hoppas att ni hittar något ni vill prova!

Amerikanska veganpannkakor, 4 portioner (köket.se)

Du behöver:

5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

2,5 dl mjölk, t ex sojamandel- och havremjölk

1,5 dl vatten

mjölkfritt smör att steka i

Servera:

färska bär

lönnsirap

Gör så här:

Rör ihop vetemjöl, bakpulver, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

Vispa ner veganmjölk och vatten.

När du har en klumpfri smet så hettar du upp lite mjölkfritt smör i en stekpanna och klickar ut små pannkakor med hjälp av en sked.

Stek dina amerikanska pannkakor gyllenbruna på båda sidor och servera med bär och lönnsirap.

Mannagrynspudding med bakade körsbär, 4 portioner (vegomagasinet.se)

Du behöver (mannagrynspuddingen):

1 vaniljstång

1 liter växtbaserad mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk

½ dl strösocker

½ dl mandellikör, t ex Amaretto

2 dl mannagryn

Du behöver (bakad körsbär):

300g körsbär, urkärnade

2 msk strösocker

Du behöver (amarettogrädde):

2 dl växtbaserad grädde, t ex Alpro Airy &Creamy eller Planti Creamy Dessert

1 msk florsocker

2 msk mandellikör, t ex Amaretto

Serveras med:

Rostade mandelflagor

Gör så här (mannagrynspudding):

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner i en kastrull tillsammans med mjölk och strösocker. Koka upp och vispa ner mandellikör och mannagryn. Låt koka under omrörning i 5 minuter. Häll upp mannagrynsgröten i fyra portioner. Låt svalna helt i kylskåp.

Gör så här (bakade körsbär):

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda körsbär och strösocker i en ugnfastform. Baka i ugnen i 15 minuter.

Ta ut och låt svalna något.

Vispa grädden fast och fluffig tillsammans med florsockret.

Vänd ner mandellikören.

Servera mannagrynspuddingen kall tillsammans med varma körsbär och amarettogrädde. Toppa med rostade mandelflagor.

 

Chokladchiapudding, 1 portion (vegomagasinet.se)

Du behöver:

2 dl mjölk, t ex mandel-, havre- eller sojamjölk

2 dadlar

1 msk kakaopulver

0,5 tsk vaniljpulver

1 krm salt

0,5 dl chiafrön

Topping:

1 msk kakaonibs

2 msk hallon

Gör så här:

Mixa ihop samtliga ingredienser med hjälp av en stavmixer. Häll upp ett glas och låt stå i minst 15 minuter eller över natten. Toppa med kakaonibs och hallon.

Fågelbon i kokos med chokladägg, 8 st (ica.se)

Du behöver (kakor):

1 dl hackad mörk bakchoklad 55-70% (1dl motsvarar ca 60 g)

½ dl kakao

1 msk kokosolja

1 msk honung

½ mandelsmör

½ hackad, skållad mandel (½ dl motsvarar ca 30 g)

½ dl kokosflingor

Du behöver (chokladmandlar):

½ dl hackad mörk bakchoklad 55-70% (½ dl motsvarar ca 30 g)

Ca 25 hela, skållade mandlar (25 st motsvarar ca 30 g)

Du behöver (fågelbon):

½ msk kokosolja

1 msk honung

1 dl kokosflingor

Gör så här:

Kakor:

Lägg chokladen i en bunke och smält över ett vattenbad.

Blanda all ingredienser med chokladen till en jämn smet.

Klicka ut 8 st på bakplåtspapper. Tryck ner med en sked i mitten så att det bildas en liten grop. Låt stelna i ca 30 minuter i kyl.

Chokladmandlar:

Lägg chokladen i en bunke och smällt över ett vattenbad. Häll i mandlar och blanda runt så att alla mandlar blir täckta av chokladen. Lägg upp en och en på en bakplåtspapper. Låt stelna i kyl.

Fågelbon:

Blanda kokosolja, honung och kokosflingor. Lägg gen klick i varje urgröpning på kakorna. Lägg till sist mandlarna på kokosen. Låt stå i kyl för att stelna.

 

Veganska peanut butter cups, ca 30 st (ica.se)

Du behöver:

200g vegansk mörk choklad (55-70%)

Ca 1 ½ dl jordnötssmör (gärna den grova varianten)

½ tsk flingsalt

Ischokladformar

Gör så här:

Hacka chokladen och lägg i en bunke och smält över ett vattenbad. Häll ett tunt lager choklad i ischokladformarna, vinkla formarna så att det fylls upp till kanten. Låt stelna i kyl. Klicka i jordnötssmör och skeda över ytterligare ett lager choklad, toppa med några saltflingor. Låt stelna i kyl.

 

Overnight oats – gröt med apelsin och vanilj, 4 portioner (ica.se)

Du behöver (gröt):

2 ½ dl havrekross

2 ½ dl apelsinjuice

2 ½ dl osötad mandeldryck

1 msk agavesirap

1 tsk vaniljpulver

½ tsk rivet apelsinskal

1 nypa mald ingefära

Du behöver (topping):

rostade mandlar

färska bär (t ex björnbär)

agavesirap

Gör så här:

Värm upp havrekross, apelsinjuice, mandelmjölk, honung, vanilj, apelsinskal och ingefära i en kastrull. Låt koka upp på medelvärme, ta bort från plattan och låt svalna lite. Dela upp i 4 portioner i lämpliga behållare (för 4 port). Täck och låt stå i kyl över natten.

Topping: Servera varm eller kall med rostade mandlar, färska bär och rinnande honung.

 

Svampramen med shitake och ostronskivling, 4 portioner (ica.se)

Du behöver (svampbuljong):

1 liten gul lök

1 liten morot

1 vitlöksklyfta

1/2 förp torkad karljohanssvamp (1/2 förp motsvarar 30 g)

1 svampbuljong

Salt

Du behöver (friterad ostronskivling):

1 förp ostronskivling (à 150 g)

olja till fritering

Du behöver (shittake):

1 förp shiitakesvamp (à 150 g)

1 msk färskriven ingefära

1 vitlöksklyfta

2 msk rapsolja

1 tsk sesamolja

1 msk japansk soja

Du behöver (topping):

2 salladslökar

1 spansk peppar

4 port nudlar (gärna udon)

Gör så här:

Svampbuljong: Skala lök, morot och vitlök och skär i grova bitar.

Koka upp samtliga ingredienser till buljongen och låt sjuda under lock ca 40 minuter. Sila av och smaka ev. av med salt.

Friterad ostronskivling: Riv eller strimla ostronskivlingen tunt. Hetta upp oljan i en kastrull till 160°C. Fritera svampen i omgångar tills den är gyllenbrun och krispig. Lyft ur med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.

Shiitake: Ansa och halvera shiitaken. Skala och finriv ingefära och vitlök.

Hetta upp oljan i en stekpanna och stek shiitaken gyllenbrun. Sänk värmen och tillsätt ingefära, vitlök, sesamolja och soja. Rör om och håll varmt.

Topping: Strimla salladslökarna och skiva chilin.

Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.

Fördela nudlarna i djupa skålar och slå över buljong. Toppa med shiitake, ostronskivling, salladslök och chili.

 

Poké bowl med gulbetor, limedressing och sesamsås, 4 portioner  (ica.se)

Du behöver:

2 dl svart ris (kan bytas mot sushiris)

Du behöver (limedressing):

1/2 röd chilifrukt

1/2 dl japansk soja

1 msk mirin

1 msk färskpressad limejuice

1 1/2 msk finriven ingefära

Du behöver (sesamsås):

1 dl kokosgrädde

1/2 dl japansk soja

2 msk mirin

3/4 dl tahini (sesampaste)

1 tsk finriven ingefära

1/4 röd chilifrukt

1/2 msk färskpressad limejuice

ev flytande honung (alt agavesirap för vegansk)

Du behöver (grönsaker):

500 g gulbetor

1/2 gurka

8 körsbärstomater

1 salladslök

2 mogna avokador

1 mango (gärna lite omogen)

1 röd chilifrukt

3 dl färdig kimchi

2 dl hackad färsk koriander

Till servering:

cashewnötter

sesamfrön

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Limedressing: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser.

Sesamsås: Mixa kokosgrädde, soja, mirin, tahini, ingefära, chili, limejuice och ev lite flytande honung slätt med en stavmixer.

Grönsaker: Skala och koka gulbetorna tills de är al dente, så de har lite tuggmotstånd, 15–30 minuter. Skär sedan i cm-stora tärningar. Blanda de varma gulbetstärningarna med 2 msk av limedressingen (för 4 port).

Dela, kärna ur och tärna gurkan fint. Kvarta tomaterna. Skär salladslöken i tunna skivor. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i små tärningar. Skala och skär mangon i små tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilin.

Till servering: Lägg upp ris runt kanterna i skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Ringla lite sesamsås över riset. Fördela kimchi, gurka, tomat, mango, avokado och koriander i skålen. Ringla resten av limedressingen över grönsakerna. Lägg gulbetan i mitten och cashewnötter på sidan. Ringla över mer sesamsås. Toppa med salladslök och sesamfrön.

 

Veganlasagne, 4 portioner (coop.se)

Du behöver:

1 morot (ca 100 g)

1 gul paprika

1 selleristjälk

1 liten gul lök

100 g champinjoner

0.5 zucchini

0.5 finhackad röd chili

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk tomatpuré

2 burkar krossade tomater (à 400 g)

1 grönsaksbuljongtärning

0.5 dl hackad färsk oregano eller 2 tsk torkad

1 tsk salt

0.5 tsk svartpeppar

2 dl Imat fraiche

6 torkade lasagneplattor

1 dl riven veganost

Servering:

färsk grönkål

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Tärna alla grönsaker fint och stek med chili och vitlök i olivolja tills de är något mjuka.

Tillsätt tomatpurén och stek 2 min under omrörning. Häll i tomatkross och lägg i buljongtärning och oregano. Salta och peppra. Låt sjuda ca 8 min på låg värme.

Varva grönsaksröran med pastaplattor och Imat fraiche. Låt sista lagret vara grönsaksröra. Toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min. Servera med t ex grönkålssallad.

Veganbrownie, 12 bitar (coop.se)

Du behöver:

2 msk krossade chiafrön

1 dl vatten

kokosolja till formen

kokosflingor till formen

2 dl nötsmör, gärna cashewnötssmör

1 dl kokossocker

1 dl lönnsirap

3 msk havredryck eller liknande

1 dl finmixade havregryn eller havremjöl

1 dl kakao

0.5 tsk bakpulver

2 krm salt

Servering:

t ex vegansk vaniljglass

Gör så här:

Blanda krossade chiafrön med vatten och låt svälla ca 15 min. Olja in en form (ca 20×30 cm) med kokosolja och strö över kokosflingor. Vispa ihop nötsmör med socker, sirap, havredryck och chiafröblandningen till en jämn smet på låg hastighet med elvisp.

Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna i sin form. Servera med t ex glass.

 

Korma vege, 4 portioner (coop.se)

Du behöver:

1 medelstor aubergine, i halvmånar

2 medelstora zucchini, i halvmånar

2 strimlade paprikor

2 röda lökar, i klyftor

1 msk olja

400 g korma currysås

2 msk plockad koriander

Servering:

3 dl råris, kokas enligt anvisning på förp.

4 naanbröd

Gör så här:

Blanda grönsakerna i en ugnslångpanna, lägg eventuellt ett bakplåtspapper i botten först. Häll på oljan och rör om så att allt blir inoljat. Sätt in i mitten av ugnen och baka tills grönsakerna är mjuka men fortfarande ha sin spänst kvar, 20-25 minuter.

Värm såsen i en gryta och blanda försiktigt i grönsakerna. Hetta upp och späd med vatten om det blir för tjockt. Strö på koriander.

 

Belugalasagne, 6 portioner (coop.se)

Du behöver:

200 g lasagneplattor äggfria torkade

1 kruka basilika

150 g riven veganost

Du behöver (belugalisås):

10 marinerade soltorkade tomater, hackade

1 st gul lök, hackad

1 st vitlöksklyfta, finhackad

1 msk olivolja (eller oljan från de soltorkade tomaterna)

1 msk tomatpuré

400 g krossade tomater

5 dl vatten

2 dl torkade belugalinser eller puylinser

1 msk grönsaksfond

0.5 msk honung

1 msk balsamvinäger

1 tsk torkad timjan

1 tsk salt

0.5 tsk svartpeppar

Du behöver (bechamelsås):

2.5 msk olivolja

5 msk vetemjöl

8 dl havredryck

1.5 msk grönsaksfond

salt och peppar

Gör så här:

Fräs soltorkade tomater, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna eller kastrull. Tillsätt tomatpurén och stek under omrörning ca 3 min.

Häll i resten av ingredienserna och låt småputtra ca 15 min.

Gör så här (bechamelsås):

Värm olja i en tjockbottnad kastrull. Vispa i mjölet. Häll på lite havredryck och vispa till en jämn konsistens. Tillsätt resten av drycken, lite i taget och grönsaksfond. Låt sjuda ca 3 min. Vispa hela tiden och var försiktig med värmen. Smaka av med salt och peppar.

Varva bechamelsås med belugalinssås, basilikablad och lasagneplattor i en passande gratängform. Toppa med riven ost och ev färsk basilika.

Gratinera mitt i ugnen ca 40 min. Låt gärna stå en stund och stabilisera sig innan den serveras.

 

Vegansk Bolognese, 4 portioner (ica.se)

Du behöver:

300 g spaghetti

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 morot

1 dl olivolja

2 tsk torkad oregano

2 tsk torkad basilika

1 paket pulled oats tomat (à 240 g)

4 msk tomatpuré

2 msk strösocker

2 tärningar grönsaksbuljong

400 g krossade tomater

1/2 kruka basilika

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och hacka lök och vitlök.

Skala och riv moroten grovt.

Hetta upp olivoljan i en stekpanna, lägg i lök, vitlök, morot, torkad oregano och torkad basilika. Stek i 3-4 minuter.

Starta timer

Lägg i Pulled Oats, tomatpuré, socker och smula ner buljongtärningarna. Stek 2-3 minuter under omrörning.

Starta timer

Häll i krossade tomater. Rör om och låt koka på svag värme 2-3 minuter.

Starta timer.

Servera med spaghettin, toppa med färsk basilika.

 

Raw lasagne med avokado- och pumpapesto, 4 Portioner  (mathem.se)

Du behöver:

1 st Zucchini

Avokadoröra:

1 st Avokado

1.5 dl Pumpakärnor

2 st klyftor Vitlök Färsk

1 st Citron

0.5 dl Olivolja

1 st krukor Persilja – färsk

1 tsk Salt Fint

3 krm Svartpeppar Malen

Tomatröra:

1 st Röd Paprika

1 st Kvisttomater

10 st Soltorkade Tomater

1.5 msk Färsk ingefära

1 st krukor Basilika – färsk

1 tsk Salt Fint

3 krm Svartpeppar Malen

Topping:

200 g Kalamataoliver

100 g Ruccolasallat

35 g Pinjenötter

250 g Körsbärstomater

7 g Alger

Gör så här:

Skölj och hyvla tunna långa skivor av zucchinin och lägg ut dem på hushållspapper. Strö lite salt över och låt dem vattna ur en stund.

Mixa samman alla ingredienser till avokadoröran med hjälp av en matberedare.

Skölj tomat och paprika. Mixa samman alla ingredienser till tomatröran med hjälp av en matberedare.

Varva zucchiniplattor, avokadoröra, zucchiniplottor och tomatröra i 3 lager vardera.

Avsluta med ett lager zucchiniplattor med lite tomatsås och toppa med oliver, ruccola, pinjenötter, torkade körsbärtomater och norikrinklar.

 

Raw tabbouleh, 4 portioner (mathem.se)

Du behöver:

500 g Blomkål Färsk

0.5 st krukor Persilja – färsk

0.5 st krukor Mynta – färsk

200 g Vanliga Tomater

1 st Rödlök

0.5 st Citron

2 st klyftor Vitlök Färsk

2 msk Olivolja

1 tsk Salt Fint

1 krm Svartpeppar Malen

Gör så här:

Skölj blomkålshuvudet och mixa det sedan till ett grovt smul i en matberedare .

Grovhacka persilja och mynta och skölj och tärna tomaterna fint. Skala och finhacka rödlöken och vitlöken. Blanda samman med blomkålssmulet och tillsätt citronsaft, olivolja, salt och peppar. Smaka av och krydda ev mer.

 

Raw paprika- och ingefärssoppa med rawfoodkex och nötsmör, 1 sats (mathem.se)

Du behöver:

Soppa

1 st Paprika

0.5 st Vanliga Tomater

0.2 st Chilipeppar Röd

50 g Soltorkade Tomater

50 g Sötmandel Naturell

1 st klyftor Vitlök Vanlig

10 g Färsk ingefära

0.5 st krukor Basilika – färsk

0.5 tsk Sirap Agave

0.5 msk Lantbuljong

0.5 tsk Flingsalt

1 krm Svartpeppar Malen

3 dl Vatten

Tillbehör

80 g Rawfood Kex

40 g Övrigt nötsmör

Gör så här:

Skölj paprika, tomat och chilipeppar. Kärna ur paprikan och chilin och skär i mindre bitar. Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare till en slät soppa. Häll upp i en skål och spara hälften till morgondagens lunch.

Servera soppan tillsammans med rawfoodkex och nötsmör.

 

Vegansk sushi, 4 portioner (mathem.se)

Du behöver:

3 dl Sushiris

1 st Sjögräsark

3 msk Risvinäger

1 st Gurka

1 st Morötter

1 st Paprika

1 st Japansk soja

1 st Wasabi

Gör så här:

Koka upp riset. Häll i risvinäger och blanda tills riset blir sval och kladdigt.

Lägg ut sjögräset och täck med ca 0.5 cm ris. Placera grönsaker skurna i stavar i ena änden (de ska hamna i mitten av rullarna).

Rulla sjögräset. Använd kökshandduk för att steg för steg pressa ihop ingredienserna och för att undvika kladd.

Skär rullen i bitar. Doppa i soja och wasabi. Servera med inlagd ingefära.

 

Veganspett med jordnöttssås, 4 portioner (mathem.se)

Du behöver:

Grillspett

250 g Tzaybitar

1 st Paprika

2 msk Sesamolja

1 msk Japansk soja

1 msk Kummin

Jordnötssås

65 g Jordnötssmör

100 g Kokosmjölk

1 msk Sesamolja

1 st Lime

1 msk Japansk soja

1 msk Sirap Lönn

1 msk Chilipasta

40 g Ingefära

Grönsaker

300 g Pak choi

50 g Salladslök

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en mixer.

Marinera grillspetten i minst en timme.

Servera med ris och sesamfrön.

Det går bra att dela pak choyen och steka lätt.

 

Ellen Wessén 7c


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *