Virtual Reality – Överskattad?

1995 släppte Nintendo sin spelkonsol Virtual Boy. Det var en röd och konstig skapelse som påminner om ett par stationära glasögon man inte kunde se igenom. Många undrar hur det skulle vara en spelkonsol och andras drömmar blev sanna. Det var den första riktigt stora Virtual Reality eller VR-konsolen. Virtual boy blev aldrig en stor succé, det blev snarare Nintendos största misslyckandes någonsin. Trots den obekväma hållningen man behöver ha för att spela så insåg många att VR-drömmen som dem länge drömt om kanske kommer att bli sanning. 21 år senare så släpper nu Sony, Google, Valve/HTC och många andra sina egna VR-glasögon.

Vad är då VR? – VR är som att få komma till en helt ny värld genom att bara sätta på dig ett headset. Det låter väldigt konstigt, men det är ganska enkelt bara man förstår. Du sätter på dig ett para väldigt tjocka glasögon man inte kan se igenom. Dock finns det ett par skärmar precis framför ögonen på dig som täcker all din syn, lite som en kikare. På skärmarna framför dig kan du se i princip vad som helst, men absolut oftast en 3D värld där du är ögonen på en karaktär där inne. Headsetet märker när du rör på huvudet, vilket gör att det känns som du är inne i världen. Detta kanske låter omöjligt, och det är absolut inte perfekt, men det är ett faktum att det finns. Det som är det största problemet med VR just nu är att man lätt kan se pixlar, vilket gör att man alltid är ganska medveten om att man inte är i den ”riktiga världen”. Detta kommer antagligen att förbättras i framtiden, och då kommer nog upplevelsen att känns näst intill verklig.

Men, finns det inte någon hake? – Detta låter kanske lite bra för att vara sant. Förutom att skärmupplösningen inte är den absolut bästa så är upplevelsen faktiskt nästan verklig. De 2 största nackdelarna just nu är priset och uppsättningen (ni kommer förstå senare).

Priset är dyrt. Inte superdyrt så att det är omöjligt att köpa men dyrt. Det konstiga är att priset mest har gått uppåt sedan släppet av Oculus Rift DK1 som var den första VR-maskinen som gick att koppla in i din egen dator. Den kostade 2000kr och Oculus Rift DK2 desamma. De glasögonen var gjorda för framtida VR-utvecklare och mer en prototyp än en riktig produkt. Nu när det har kommit ut glasögon som är gjorda för konsumenter, dem är tyvärr ganska mycket dyrare. Playstation VR kostar cirka 5 tusen kr och man måsta ha ett Playstation 4 för att det ska fungera, Rift VR som är från Oculus Rift (som nu är uppköpt av Facebook) kostar runt 7500kr och till sist HTC Vive från HTC och Valve kostar hela 10 000kr. Du tänker säkert nu att du inte kommer få testa VR på ett långt tag, inte förens priset har gått ner ganska mycket. Det finns dock hopp för att du kan testa det idag, utan att behöva spendera en massa pengar. Google har nämligen gjort Google Cardboard, som är vikbara VR-glasögon. Du behöver bara stoppa in din mobil och du kan sätta igång direkt. Dock funkar inte alla modeller på mobiler, men chansen är att antigen du eller någon du känner har en som funkar som du kan testa. Kvalitén där är inte heller alls lika bra som med större headset, men det får du bara ta. Priset är dock väldigt billigt – man kan få en för bara 30kr!

Uppsättningen eller att få igång ditt VR-headset kan vara en ganska stor utmaning. Att installera mjukvara på din dator kan vara svårt, men det blir lättare för varje nytt par och du kommer nog förr eller senare lista ut det. Det som kan vara problematiskt är att få plats med ditt headset. De flesta är inte så jättesvåra att få plats med, men framför allt HTC Vive kan vara en riktig råtta. Man måste stå upp för att den ska fungera, och en yta att gå runt på också. Det kan bli svårt att både få plats med din dator på en lämplig plats och samtidigt kunna gå runt utan att se något. Du får kanske helt enkelt investera i en utbyggnad.

Sammanfattning – VR är nog den mest framtida saken vi har tillgång till idag, men man kanske får ta och vänta lite för att det ska bli en upplevelse som är lätt och billig att äga själv. Tills dess får vi stå ut med IMAX biografer och Airboards.
Författare: Albert Ahnfelt

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virtual_Boy


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *