Vivels på Brommaplan

Foto av Ludvig

Vivels vid Brommaplan ligger bredvid tunnelbanan och är ett mysigt café med utsikt över Brommaplans fontän. Cafét ingår i ett Vivelsföretag som heter Vivels anno 1932 som är familjeägt och har 8 olika caféer som alla får bröd och bakverk från det stora bageriet i Ulvsunda industriområde. Södrabladets reporter Ludvig Meurke möter Amanda som jobbar på cafét vid Brommaplan.

Jag går av tunnelbanan och ned för trapporna till Brommaplans torg. Snön jag går på knastrar under mina fötter när jag går till cafét. Där står jag ett tag och är lite nervös. Efter ett tag går jag in och den goda doften av kaffe och kanel slår emot mig med våldsam kraft, jag går fram och ställer mig lite avsides och tittar på alla bakverk som står uppställda i långa rader. Amanda som är en kvinna med långt ljust hår uppsatt i en hästsvans och har glada ögon och  en vit bagarock på sig, får syn på mig och frågar ”Ludvig?” jag svarar ja och ser att hon blir glad, jag går och sätter mig och hon säger att hon ska komma snart. Jag ser att det är en lång kö och säger ”jag kan vänta tills du är färdig”. Amanda frågar om jag vill ha något medans hon brygger kaffe, Jag kollar på alla bakverk och ser en kanelbulle som ser riktigt god ut ”denn tar jag” sade jag och får den på ett fat. Hon frågar om jag vill ha något att dricka men jag svarar nej.

Nu kommer hon med en kaffe i handen och jag börjar ställa frågor. Amanda säger att hon har hittat på en egen semla som hon kallar för croissantsemlan och den har blivit succé, hon berättar att de säljer kanelbullar och kaffe som mest ”gamalt är bäst” säger hon med ett leende. Flera ton socker och mjöl används årligen i bageriet men det är förståligt med färska bröd och bakverk varje dag. Om man har ett recept som man tror skulle behövas i Vivels utbud kan man lämna in det och se om det blir godkänt av ägaren eller huvudbagaren.

Linjen man ska gå om man vill bli konditor är hotel och resturang med inrikting på bagare och konditor men om man vill prova på tar både bageriet och cafét emot prao elever. Jag tackar för intevjun och min bulle och satt kvar och åt upp den, När jag gick köpte jag en cola och sa hej då till Amanda. När jag går ut så börjar snön att knasta igen medans jag dricker min cola.


Prenumerera på nya blogginlägg
2 Comments
  1. Vilket trevligt reportage! Det var roligt att läsa om ett café som jag inte kände till. Får nog ta mig en tur till Brommaplan snart 🙂 /Jaana

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *